Smotra izvornog narodnog stvaralaštva sa najdužom tradicijom u Srbiji, „Homoljski motivi“, biće ove godine održana 44. put a finalne manifestacije su od 22. do 28 avgusta. „

Homoljski motivi“ nisu samo najstarija već i najznačajnija manifestacija ove vrste u Srbiji. Za svoj decenijski, istrajan rad na prikupljanju, čuvanju i prikazivanju kulturnog nasleđa „Homoljski motivi“ su dobitnik Vukove nagrade. O njihovom značaju na turističkoj mapi naše zemlje govori i Turistički cvet, čiji su takođe dobitnik.

Smotru čini nekoliko programski celina. Koncert izvornih grupa biće održan u subotu, 27. avgusta. To je centralni deo manifestacije na kome svake godine, umeće u pesmi, igri i svirci prikaže oko 500 odabranih narodnih umetnika. Ove godine na „Motive“ dolaze izvođači iz Kragujevca, Boljevca, Bora, Knjaževca, Majdanpeka, Malog Crnića, Negotina, Petrovca na Mlavi, Sokobanje, Velike Plane, Gornjeg Milanovca, Žabara, Zaječara i naravno predstavnici domaćina, opštine Kučevo. Uoči glavnog saborskog dana održaće se 6. Festival „Truba Miroslava Mileta Matušića“ koji će okupiti najbolje trubače iz cele Srbije, a u nedelju, 28. avgusta, na Opštinskoj smotri dečjeg izvornog stvaralaštva predstaviće se najmlađi čuvari narodne tradicije.

Tradicionalni sadržaji „Homoljskih motiva“ si i prodajna izložba homoljskog sira i meda, demonstracija ispiranja zlata na Peku, bazar starih zanata, prezentacija tradicionalne kuhinje… U okviru 44. Smotre „Homoljski motivi“, kao prateći programi, biće održano niz koncerata, likovnih izložbi, pozorišna predstava, književne večeri, sve u cilju da se Smotra približi što široj publici.

Kao vremenski izdvojen program „Homoljskih motiva“, od 13. do 16. septembra održaće se 20. Festival televizijskog etnološkog filma – FESTEF. Organizatori očekuju da će se u konkurenciji za nagrade jubilarnog FESTEF-a naći oko 50 filmova iz zemlje i inostranstva. Generalni sponzor Manifestacije je Javno preduzeće „Srbijašume“, zlatni sponzor je U. S. Steel Serbia, d.o.o, a pokrovitelji su Opština Kučevo, Ministarstvo kulture, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari