Dumanović: MUP pretvoren u privatnu firmu SNS-a 1

Milan Dumanović, policajac kojem se zajedno sa Mladenom Trbovićem trenutno sudi zbog navodnog odavanja državne tajne jer su ukazali na tajno snimanje komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. na kojem je prisustvovao Aleksandar Vučić, opet je dobio otkaz.

Dumanović je nedavno, posle više od dve godine nakon što je dobio prvi otkaz, vraćen na posao, da bi odmah sa istog bio udaljen, a sada je ponovo dobio otkaz.

On je vraćen na posao rešenjem od 25. oktobra koje je potpisao direktor policije Vladimir Rebić. Raspoređen je u policijsku ispostavu Alibunar, ali je odmah i udaljen sa posla, zbog procene da bi njegovo prisustvo u policijskoj uniformi štetilo interesima i ugledu MUP-a i imalo negativan uticaj na zaposlene u kolektivu.

Dumanović za Danas kaže da je mu je Petar Jeličić, predsednik Disciplinskog veća iz Novog sada izrekao meru teža povreda radne dužnosti – odavanje podataka koji nose oznaku tajnosti, što znači prestanak radnog odnosa.

– Nisam previše iznenađen novim otkazom, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem je čelu Nebojša Stefanović, koji se ladno predstavlja kao doktor nauka, sve ovo vreme radi van Ustava i zakona Republike Srbije. U mom slučaju, iako je istom veću Upravni sud odlukom od 7. juna 2019. jasno naredio da mora da postupi po zakonu i da mi dozvoli da se izjasnim na dokaze koje je Veće pribavilo. Veće mi to nije dozvolilo te 2017. godine i samim tim mi učinilo štetu izričući mi meru prestanka radnog odnosa 24. maja te godine. Upravni sud je uvažio tužbu, a Disciplinsko veće novim rešenjem od 23. novembra ove godine ponovo radi istu stvar, ističe Dumanović za Danas.

Kako dodaje, Jeličić, kao predsednik Veća u Novom Sadu, „2017. nije ni imao sertifikat o pristupu tajnim podacima te je isti dobio tek 2019. godine“.

– Jeličić je bez obzira na to pristupio ovim podacima „navodno tajnim“ još 2017. pa je zbog toga u toku krivični postupak protiv njega, ali i više drugih lica pod brojem 1338/18 pred Višim javim tužilaštvom u Novom Sadu“, ukazuje Dumanović.

Naglašava da je veoma važno da građani Srbije shvate da je MUP „vanvremenska i vaninstitucionalna kategorija“ od kada je na njegovom čelu Stefanović, „jer ne poštuje odluke organa koja su po prirodi stvari u mom slučaju iznad njih a to je Upravni sud“.

– Ako organ kakav je MUP, koji je dužan da sprovodi zakone i sudske odluke prvi po njima ne postupa, šta onda mogu da očekuju obični građani da njihova prava budu zaštićena, ističe Dumanović, koji je dobio otkaz iako je u toku postupak da dobije privremenu meru uzbunjivača.

Dumanović naglašava da će podneti tužbu Upravnom sudu zbog novog otkaz, „ali ću se obratiti i drugim institucijama“.

„Takođe, nastaviću da se borim svim pravnim sredstvima protiv bahatosti pojedinih predstavnika MUP-a, od ministra Stefanovića preko direktora policije Rebiča i podneti ponovo prijave protiv lica iz SUK-a kao i Jeličića. Ova lica, poput Jeličića, Miroslava Grbića i Željka Vortića su, indikativno, otkako „postupaju“ u ovim predmetima napredovala u službi. Boriću se da svi odgovaraju i da nikada više ne budu u MUP-u koji je ovakvim radom pretvoren u privatnu firmu SNS-a“, ističe Milan Dumanović.

Podsetimo, Dumanović i Trbović su 2016. u izjavi Al DŽaziri ispričali kako je 19 pripadnika Odeljenja za opservacije i dokumentovanje MUP-a Srbije (OOD), po usmenoj naredbi nadređenih, bez legitimacija i naoružanja, upućeno na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. kako bi takođe tajno snimali komemorativni skup.

Dumanović i Trbović su podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a, i Dijane Hrkalović, nekadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup. NJihove krivične prijave su ubrzo odbačene, a potom su 31. decembra 2016. uhapšeni. U međuvremenu su ostali i bez posla, a podignuta je optužnica da su odavali službene tajne.

„Postupak se odlaže“

Suđenje protiv Dumanovića i Trbovića je posle promene postupajućeg sudije praktično krenulo iz početka. „Čini mi se da i Viši sud odlaže donošenje odluke u našem postupku, jer je svako ko je imalo pratio ovo suđenje, shvatio da delo koje nam se stavlja na teret ne može da bude dokazano, i da se sam postupak odlaže kako bi u nekim „normalnim“ uslovima, u kojima na žalost trenutno nismo – bili oslobođeni“, ističe Milan Dumanović za Danas.

Todorić: Tako se u Srbiji postupa sa poštenim policajcima

Vladimir Todorić, advokat Milana Dumanovića i Mladena Trbovića napisao je na svom Tviter nalogu da je Upravni sud poništio rešenje o otkazu Dumanovići, vratio ga na posao, da bi mu MUP opet uručio otkaz bez prava na raspravu. „Tako se u Srbiji, koju vode plagijatori, uzgajivači marihuana i trgovci oružje, postupa sa poštenim policajcima“, naveo je Todorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari