Dumanović: Tužilaštvo bi moralo da ispita tvrdnje o vezama Gašića i Koluvije 1Foto: Medija centar

Predmet Jovanjica, zbirni naziv za dva sudska postupka u čijem središtu se nalazi plantaža sa 1,6 tona kanabisa, postoji u dve ravni.

U medijima, ovaj predmet je nikad življi. Svakih nekoliko nedelja pojave se nova „saznanja“ o tome šta se zaista događalo na privrednom dobru u blizini Stare Pazove, otkrije neko novo ime ili zaplet. To po pravilu ili bude nezvaničan, ali dobro obavešten izvor, ili saznanje bez pominjanja izvora informacije. Postoje retki izuzeci.

Nasuprot bogatom medijskom životu slučaja Jovanjica, pravni život je znatno manje glamurozan. Naime, predmet Jovanjica 1, koji se bavi samom proizvodnjom i puštanjem u promet indijske konoplje, napreduje veoma sporo. S vremena na vreme održi se glavni pretres i saslušaju pojedini svedoci, ali predmet i dalje nije došao do ključnih svedoka, u prvom redu policajaca koji su učestvovali u akciji hapšenja i veštaka koji su analizirali biljke.

U predmetu Jovanjica 2, stvari stoje znatno gore. U ovom sudskom postuku, koji se pak bavi poslom obezbeđivanja akcije proizvodnje kanabisa i gde su optuženi pripadnici policije, vojnih i civilnih službi, od maja 2021. godine ne može da se održi pripremno ročište.

Odusustvo opipljivog pomaka u krivičnom gonjenju, kao što je naglašeno, ne znači i odsustvo iz javnosti. Tako je većina provladinih medija prenela nedavnu izjavu Aleksandra Vučića u kojoj se zahvaljuje novinarki Jeleni Zorić zbog toga što je javno rekla ono što su, prema njegovim rečima, svi znali, ali niko nije hteo da kaže.

Zorić je dan pre toga gostujući u emisiji Pregled dana istakla da je pominjanje Andreja Vučića u kontekstu Jovanjice spin i zavesa koja je najviše odgovarala „službi“. Ona je dodala i da ima saznanja da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić duže od godinu dana imao telefonske kontakte sa Koluvijom, pozvajući ga da je tuži ne bi li demantovao njene tvrdnje.

Komentarišući ove navode Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijsko sindikalnog saveza, ističe da su one isuviše ozbiljne da bi ih tužilaštvo ignorisalo.

„Od izuzetnog je značaja da se provere svi navodi koje je Jelena Zorić iznela u javnosti o povezanosti vrha Bezbednosno informativne agencije i Predraga Koluvije, vlasnika Jovanjice. Isto tako, neophodno je da ukoliko se pokaže da tu ima osnova, svi uključeni uhapse i procesuiraju“, kaže Dumanović, dodajući da ne zna da li će tužilaštvo da se bavi tim navodima.

Dumanović ima neposrednog iskustva sa sudskim postupcima u kojima su čelnici BIA jedna od uključenih strana. Krivična prijava koju je protiv njega podneo Bratislava Gašić sud je odbacio, dok bi suđenje po onoj koju je za izazivanje panike podnela sama agencija trebalo da počne u septembru.

Obe prijave došle su nakon Dumanovićevog gostovanja u emisiji „Utisak nedelje“ gde je između ostalog izjavio da „BIA i SNS dele pare od droge“.

„Reči Jelene Zorić još jedna su potvrda da sam govorio istinu. Ukoliko tužilaštvo tada nije htelo da to istraži, moralo bi da to učini sada kada to kaže nagrađivana novinarka“, navodi Dumanović.

Da li će tužilaštvo da ispita veze BIA i Jovanjice još uvek nije poznato. Provladini mediji, međutim, fokus stavljaju na deo izjave Jelene Zorić u kojem je rekla da je pominjanje Andreja Vučića bila samo zavesa za skrivanje stvarnih kontakata. Još otkako je Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, prvi put nagovestio da je Koluvija nakon hapšenja telefonom zvao Vučića, predstavnici vlasti su imali potrebu da to oštro demantuju.

U tu svrhu, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada je podneo krivičnu prijavu protiv braće Vučić koji je Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo nalazeći da nema povezanosti sa Jovanjicom. Inspektor Slobodan Milenković, koji je danas predmet tablodinih optužbi jer je otkrio Jovanjicu, svojevremeno je pred kamerama MUP-a istakao da nikakve veze sa Vučićem nisu pronađene. Najzad, Andrej Vučić je i tužio Aleksića i dobio presudu u svoju korist.

Sam Aleksić je u ovih dana u saopštenju pozvao nadležne da ispitaju navode novinarke o vezama direktora BIA i vlasnika Jovanjice.

„Ako je tvrdnja Jelene Zorić da brata predsednika Srbije Andreja Vučića ’nema u Jovanjici’ istinita, onda je istinita i njena tvrdnja o kontaktima Gašića i Koluvije, i obrnuto – ako laže o Andreju Vučiću, onda laže i o Gašiću“, rekao je Aleksić dodajući da dokaze izvode nadležne institucije i službe, a ne novinari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari