Donji Milanovac prekjuče je posetila visoka nemačka delegacija na čelu sa potpredsednicom nemačkog parlamenta Susanom Kastner. Ova poseta nemačke delegacije predstavlja najavu intenziviranja aktivnosti i saradnje posle potpisivanja ugovora o Stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja će kulminirati posetom predstavnika svih nemačkih parlamentarnih grupa u oktobru ove godine.

Donji Milanovac prekjuče je posetila visoka nemačka delegacija na čelu sa potpredsednicom nemačkog parlamenta Susanom Kastner. Ova poseta nemačke delegacije predstavlja najavu intenziviranja aktivnosti i saradnje posle potpisivanja ugovora o Stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja će kulminirati posetom predstavnika svih nemačkih parlamentarnih grupa u oktobru ove godine. „Dunav je reka koja ne razdvaja, već spaja zemlje u Evropi. U nastojanju da se otvorimo prema Evropi preko Dunava imali smo nesebičnu pomoć nemačke strane i GTZ, a uz planove koje imamo računamo da će Dunav biti pokretač privrednog razvoja Srbije i dalje saradnje Srbije i Nemačke. Za unapređenje infrastrukture u ovom delu Srbije biće nam dragocena pomoć Nemačke kako na pripremi projekata, tako i za lobiranje kod evropskih fondova“, rekao je državni sekretar za turizam Petković.

RUŽICA ĐINĐIĆ: Građani Srbije su rekli šta hoće

– Prelazak preko Dunava u Srbiju visokih predstavnika Nemačke i naših suseda i prijatelja iz Rumunije doživljavam kao još jedno ostvarenje ideje za koju se čitavog svog života borio Zoran Đinđić. – A to je ideja o Evropi bez granica i podela i o Srbiji kao prirodnom delu velike evropske civilizacije. O Srbiji čiji će građani biti deo evropske zajednice naroda i EU zajedno sa svojim susedima sa kojima delimo ovu veliku i moćnu reku. Ostvarenje ove ideje pitanje je bliske budućnosti jer su građani Srbije jasno i nedvosmisleno iskazali volju za evropskim integracijama i saradnjom, i uverena sam takođe da će naši evropski partneri poštovati volju i želju građana Srbije – rekla je potpredsednica Fonda Dr Zoran Đinđić i supruga pokojnog srpskog premijera Ružica Đinđić.

– Turizam dolazi u one delove zemlje koji nisu industrijski razvijeni stvarajući nova radna mesta i kvalifikovanu i obrazovnu radnu snagu. Ako je srpska Vlada to prepoznala onda je to jako dobra stvar. Oblast kulture i turizma jako su tesno povezani i predstavljaju dve oblasti politike koje spajaju ljude i doprinose miru. Uz sve to idu i vizne olakšice i o tome treba da se razgovara. Najvažnije je da se ljudi pokrenu, povežu, a onda sve dolazi samo od sebe – ocenila je Susane Kastner navodeći kao dobar primer ciklo turizam koji je u stabilnom porastu i značaj daljeg razvoja Dunavske rute koja bi trebalo da ide do samog Crnog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari