Dunav se izlio kod Novog Sada, poplavljene vikendice uz obalu (FOTO) 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Dunav se izlio kod Novog Sada, a potopljeni su Kamenjar 1, Ribarac i Štrand, prenosi danas portal 021.

Kako kažu u Udruženju sportskih ribolovaca i ribolovačkog naselja „Kamenjar“, poplavljene su vikendice uz samu obalu Dunava, koje se nalaze na nižem terenu.

„Vikendaši i žitelji ovog dela Kamenjara su počeli da se iseljavaju i podižu stvari pred Novu godinu, a u najniže delove voda je još tada počela da ulazi. Voda je 2. januara pokrila i terasu restorana u koji nije ušla, a kod kog su postavljeni džakovi“, kažu u tom udruženju.

Dodaju da Kamenjar 2 i Kamenjar 3 nisu ugroženi, jer ih štiti nasip koji su vikendaši izgradili pre dvadesetak godina od kad su se u tim delovima naselja poplave i proredile.

„Ispred poplavljenog dela naselja Kamenjar 1 nije bilo moguće izgraditi ovaj zaštitni nasip, jer se vikendice nalaze uz samu obalu, pa je ovaj deo bio poplavljen i 2019. godine, dok je celo naselje poslednji put bilo poplavljeno 2013. godine“, ističu u udruženju.

Dodaju da su na kraju Kamenjara 3 preventivno postavljeni džakovi sa peskom, zbog niskog terena da bi se naselje zaštitilo sa te strane.

Kako je 021.rs ranije javio, deo Štranda je pod vodom, kao i više objekata na špicu Ribarskog ostrva, a pomoćni most koji je namenjen za gradnju novog mosta je skoro poplavljen.

Kako pokazuju podaci JP „Vode Vojvodine“, vodostaj Dunava je u poređenju sa 31. decembrom porastao čak 20 centimetara.

Vodostaj je u Novom Sadu dostigao svoj maksimum – 540 centimetara, što je u rangu redovne odbrane od poplava.

Očekuje se da će vodostaj Dunava od danas biti u opadanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari