Uz učešće više od 160 mladih iz zemalja podunavskog regiona, u Bačkoj Topoli je svečano otvoren tradicionalni Kamp tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, šesti put zaredom. Otvarajući ovogodišnji Kamp, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je pored vrednosti tolerancije, od posebne važnosti to što VI Kamp tolerancije u fokus stavlja imidž dunavskog regiona kao temu kojom će se mladi baviti tokom šestodnevnog boravka u Bačkoj Topoli.


– Dunavski region je drugo ime za toleranciju, a njegove karakteristike su šarolikost i mnogobrojnost ljudi koji žive u ovom regionu a prihvataju međusobne različitosti i osobenosti. Ispred nas je velika mogućnost i izazov da srednja Evropa postane motor razvoja cele Evrope. U tom pogledu, vidimo Vojvodinu kao životno zainteresovanu za uspeh ove ideje – rekao je Pastor.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Laslo Šurjan ocenio je da je koncept Kampa tolerancije mladih važan za celu Evropu, jer promoviše ujedinjenje ljudi, a ne samo zemalja. On je dodao da tolerancija sama po sebi nije dovoljna, već je saradnja najvažnija, a to je ono na čemu rade mladi u ovom Kampu. Šurjan je dodao da se na ovakav način promovišu i grade mreže među ljudima i promoviše Evropa prijateljstva i Evropa ljubavi.

Predsednik Organizacionog odbora kampa i pokrajinski poslanik Šandor Egereši, koji je i začetnik ideje Kampa tolerancije, naglasio je da je Dunavska regija rešenje za kvalitetniji život i istakao uverenje da je ovaj Kamp bio jedan od putokaza u izradi Dunavske strategije. On je dodao da očekuje da će, kao i na prethodnim kampovima, veliki broj mladih iz čitave Evrope uspostaviti veze i međusobno ojačati poverenje, što je preduslov bolje evropske budućnosti. U ime Vlade AP Vojvodine i predsednika Bojana Pajtića, učesnike i goste pozdravio je pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović, a u ime grada domaćina predsednica opštine Bačka Topola Melinda Kokai Mernjak.

Svečanosti otvaranja Kampa tolerancije prisustvovali su i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova i Milan Ćuk, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, sponzora, opština, NVO sektora i veliki broj građana. VI Kamp tolerancije otvoren je 22. jula i trajaće do 28, pod sloganom „Imidž dunavskog regiona-imidž moje regije“, a pod pokroviteljstvom Skupštine i Vlade AP Vojvodine. Ova tradicionalna manifestacija okupila je oko 160 mladih iz zemalja podunavskog sliva, Srbije i Vojvodine, Bač Kiškuna, županije Pešta, Bratislavsko – samoupravnog kraja, Karaš Severina, Baden Virtemberga, Vukovarsko-srijemske županije i županije Alba, koji će se tokom šest dana, kroz kreativne radionice i sportske aktivnosti, upoznati sa sličnostima i razlikama svojih regiona i osmisliti sopstvene i zajedničke slogane koji će na najbolji mogući način predstaviti imidž Dunavskog regiona.

Na otvaranju Kampa tolerancije bačkotopolskoj publici, gostima i učesnicima kampa predstavili su se svetski poznat operski tenor Bala Mavrak i poznati vojvođanski pijanista i kompozitor Aleksandar Dujin. Tokom trajanja Kampa tolerancije, pored edukativnih radionica i sportskih aktivnosti predviđen je muzičko-zabavni program u okviru koga će nastupiti mnogobrojni domaći i strani izvođači među kojima Rambo Amadeus, Kiki Lesandrić, Ksenija Mijatović, kao i bendovi grada domaćina Inboxi i Trio paradaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari