Dunja Mijatović: Blajburška misa bi zadala težak udarac pomirenju u regionu

Ostavite komentar


  1. Dobro je što se misa blajburškim žrtvama održava u BiH odnosno Sarajevu. Da se ja pitam ne samo misa već i opelo bih održao u Srebrenici.
    Zašto Srebrenici?
    Tek sada se spominju i civilne žrtve, i nisu bili samo ustaše već i četnici i belogardejci kao i protivnici nadolazećeg komunističkog režima. Čitave porodice su saveznici svesno poslali u smrt prethodno ih opljačkali kako su to nacisti radili sa Jevrejima. Skidali su prstenje, ženama kidali nakit i skidali skupocene bunde. Saveznicima je bilo jasno da oko 80.000 vojnika koji su se predali sa kompletnim porodicama od starica i staraca, preko supruga i sestri do nevine dece čak se nisu smilovali ni majkama sa tek rođenom decom.
    U srebreničkim bitkama nisu stradale žene (osim jedne koja je ratovala zajedno sa svojom braćom i ocem) nisu stradala deca i starci već naoružani i u uniformama vojnici. U Srebrenici se nisu predali vojnici pripadnicima UNPROFOR-a, već su sa Naserom Orićem pobegli iz Srebrenice.
    Srbi i Hrvati su odavno shvatili da su pripadnici NOVJ svirepo izmasakrili preko 80.000 vojnika i njihovih porodica. Neki od dželat su se pokajali ali neki su do smrti ostali dosledni (Jovo Kapidžić) ali uglavnom Blsjburg ne opterećuje odnose Hrvatske i Srbije ali Srebrenica sa
    10-15 puta manje žrtava večito će biti klin u pomirenju R. Srpske i BiH federacije, kao i BiH i Srbije. Da bi abolirati sopstvene zločine nad svojim komšijama, traže da Srbija prizna ono što u nikakvim konvencija a ne piše. Traže ratnu odštetu i nikako da se pomire sa postojanjem Republike Srpske.
    Interesantno je da Srebrenica nije proglašena kao zaštićena zona poput Žepe već memorijalni centar u Potočarima je na teritoriji R. S. i održavaju ga grade i čuvaju parama poreznika R. S. dakle Srba.

  2. Mi Hrvati nikada se ne možemo odreći ničega što je naše pa ni onoga što nije bilo dobro, nego zlo. Kada bismo i htjeli, to ne ide. Zlo treba osuditi i pouku izvući, zlo ne ponavljati, ali nikakve koristi od odricanja od povijesti. Od zla i Zloga i njegovih dijela, DA odričem se. Ustaše, NDH, Jasenovac, to jeste zlo i ne ponovilo se. Ne ponavljati greške, ne ponavljati povijest nego učiti iz povijesti. Ali pojava ustaštva, Pavelića i uspostava NDH u vihoru 2. WW, nije vezana za invaziju marsovaca na Zemlju i NLO-a. Postoje povijesne uzročno-posljedične lančane reakcije. Dobro bi bilo zaustaviti i prekinuti spiralu zla. Što se tiče misa, itekako ih treba održati. Za silne žrtve, a za zločince još i više. Duše zločinaca trebaju misu više nego pravednika. Ovo sve što pišem nije retorika niti igra riječi. Stvarno mislim da mi smrtnici trebamo zlo osuditi, kao što ga i ja iskreno osuđujem, a Svevišnji će ionako svima suditi. Od toga nitko neće pobjeći .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.