Duraković: Moj cilj je mesto u entitetu 1

Vođen iskustvom lokalnih izbora iz 2016. godine, te izbornim procesom u mojoj Srebrenici, siguran sam da ce SNSD, a svjedoci smo naklonosti i podilaženja Milorada Dodika svakoj aktuelnoj vlasti u Srbiji…

… raditi na organiziranju glasača putem pošte, koja će striktno biti kanalisana u interesu SNSD-a, kao što je bio slučaj i sa Srebrenicom 2016. godine kada su glasači iz Srbije masovno i organizirano dovoženi na biračka mjesta – ocenjuje za Danas Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica i nezavisni kandidat za predsednika Republike Srpske. Status „nezavisnog kandidata“ sagovornik Danasa objašnjava političkom nezrelošću stranaka sa „sjedištem u Sarajevu, odnosno probosanskih, da dogovore zajednički nastup na prostoru entiteta Republika Srpska u svrhu jačanja političke pozicije Bošnjaka unutar institucija ovog entiteta“.

– Cilj moje kandidature je stvaranje bolje budućnosti, u kojoj će svi građani entiteta Republika Srpska biti tretirani na isti način u skladu sa Ustavom države Bosne i Hercegovine, koji im garantuje jednaka prava. Moja očekivanja su prvenstveno da će Bošnjaci koji su se istinski vratili na svoja prijeratna ognjišta, kao što sam i sam, glasati za mene jer sam tu sa svojim narodom. Ne živim u Tuzli i Sarajevu odakle bi kao moji protivkandidati da samo uživam benefite vlasti, a porodice su na sigurno smjestili na prostor Federacije BiH. S obzirom da sam se 2005. godine vratio u Srebrenicu iz Amerike, nakon što sam tamo završio Srednju školu i fakultet, očekujem da će građani prepoznati moju iskrenu namjeru i reference koje imam, posebno oni iz dijaspore – ističe Duraković za naš list.

Na pitanje na osnovu čega bazira očekivanja o eventualnoj pobedi na izborima, imajući u vidu situaciju u RS, kada je reč o većinskom stanovništvu, Ćamil Duraković kaže: „Da ne bude zabune. Ja sam kandidat za predsjednika odnosno potpredsjednika iz reda Bošnjaka. To znači da Bošnjak koji na listi za predsjednika entiteta dobije najviše glasova postaje potpredsjednik entiteta. Naravno da će predsjedničku poziciju dobiti osoba iz reda Srba, s obzirom na demografiju u ovom entitetu“.

On dalje napominje da su njegova očekivanja prvenstveno da će „Bošnjaci koji su se istinski vratili na svoja prijeratna ognjišta, kao što sam i sam, glasati za mene jer sam tu sa svojim narodom“.

Upitan o problemima sa biračkim spiskovima, o čemu je brujala tamošnja javnost, Duraković kaže da „što se tiče biračkog tijela treba sačekati da Centralna Izborna Komisija BiH objavi ažuriran spisak, pa će tek onda znati.

– Do sada je negdje oko 50.000 Bošnjaka glasalo na prostoru entiteta Republika Srpska, mislim da će ovaj put taj broj biti malo veći, zbog interesa naše dijaspore da glasa – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari