Dušan Janjić: Specijalni sud počeo da radi 1Foto: EPA FEHIM DEMIR

Euleks policija uhapsila je u petak Hisnija Gucatija, predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova.

Gucati je trebalo da istog dana bude prebačen u Hag, gde je sedište Specijalizovanih veća za ratne zločine na KiM. Vest o Gucatijevom hapšenju saopštio je potpredsednik Veterana OVK Nasim Haradina, koji je rekao i da Euleks policija izvršila pretres prostorija ove organizacije i da je Gucati iz sedišta Veterana OVK, izveden sa „lisicama“ na rukama. Potom je i sam Haradinaj, brat od strica bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, priveden.

Do zatvaranja ovog izdanja našeg lista nije bilo zvanične informacije iz Prištine o Gucatijevom hapšenju i slanju u Hag.

Informativna služba Specijalizovanih veća Kosova potvrdila je samo hapšenje Saljiha Mustafe, bivšeg šefa obaveštajne službe Kosovskih bezbednosnih snaga i jednog od komandanata OVK, koji je u četvrtak prebačen u pritvorski objekat u Hagu.

U Prištini je u petak popodne počeo protest veterana OVK, koji prema navodima prištinskih medija, odluku o Gucatijevom hapšenju smatraju nepravednom.

Dok je trajala akcija Euleks specijalaca u sedištu Veterana OVK, Skupština Kosova ni u petak nije imala kvorum za izglasavanje dnevnog reda na kome je trebalo da budu nacrti Zakona o vrednostima rata „OVK“ i Zakona o ekonomskom oporavku.

Zakon o OVK, koji je predložila DPK, više puta do sada nije uspeo da dobije potrebnu podršku od 61. glasa u kosovskom parlamentu.

Kako javljaju kosovski mediji, intervenciju Euleksove policije, čiji su pripadnici nosili maske i bili naoružani automatskim puškama, ispred sedišta Veterana OVK u petak pratila je KPS, koja sprečavala ulazak u prostorije ove organizacije. Isti izvori ukazuju na gotovo „muk“ koji prati početak hapšenja na KiM po nalozima Specijalnog tužilaštva, imajući u vidu otpor i negodovanje većeg dela albanske javnosti u Pokrajini zbog formiranja ovog suda koji je doživljen kao „rezultat srpske propagande“.

Prištinski mediji gotovo su prećutali prvo hapšenje po optužnici Specijalnog tužilaštva, sa izuzetkom izjave general-pukovnika Rahmana Rame da Mustafa nije uhapšen u prostorijama KBS i javne brige Veterana OVK za svog bivšeg komandanata u zoni Laba, za kog kažu da je bio „deo Nacionalnog oslobodilačkog pokreta od 1988. godine“.

U petak se oglasio i nekadašnji poslanik kosovskog parlamenta Miljaim Zeka sa tvrdnjom da će Specijalni sud konačno otvoriti tabu temu među kosovskim Albancima o njihovim međusobnim oružanim sukobima, što će „otkriti one koji su ubijali ‘albanske dijamante'“.

Zeka je rekao da pre svega misli na moguće politički motivisana ubistva aktivista Demokratskog saveza Kosova.

– Specijalni sud počeo je da radi i to čudi samo medije i one kojima Sud treba da dokaže istoriju – da su Albanci ubijali Albance i da je postojao obračun između pripadnika Rugovinog FARK-a i Haradinajeve i Tačijeve OVK. Sve se zna, samo mnogi, na svim stranama, ne žele da se suoče sa tim. Rugova je prvi počeo borbu za kosovsku nezavisnost, a ne Adem Jašari. Imao je vladu u izbeglištvu i vojsku republike kosova, pa je OVK zbog prevlasti morala da se sa njim obračuna – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Prema njegovim rečima, albanska javnost i političari na KiM sad su u fazi privikavanja na svest o toma da „OVK nije bila samo oslobodilačka gerila i da je u njoj bilo i onih koji su počinili zločine nad Srbima i Albancima. Janjić napominje da i na srpskoj strani postoje „tabu teme“ kojima će se bavi Specijalni sud, pre svega kad je reč o nenajavljenom preranom povlačenju Vojske SRJ sa KiM bez primopredaje sa Kforom 37 dana pre roka predviđenog Kumanovskim sporazumom, zbog čega je u Metohiji stradalo više od 1.300 Srba“.

Iako su hapšenja u Prištini usledila posle trostrukog „curenja“ navodnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva u Hagu koja su se pojavila kod Veterana OVK, Dušan Janjić smatra da to ne treba dovoditi u vezu, jer je to priča o „korupciji u međunarodnoj administraciji“.

Prema njegovim saznanjima, dokumenta su preko Beograda stigla na KiM, sa ciljem moguće diskreditacije Suda i zastrašivanja svedoka.

Na pitanje koji je motiv Beograda za tako nešto, Janjić navodi suočavanje sa činjenicom da se neće suditi za trgovinu organima Srba, mogućeg davanja napouzdanih svedoka, manjkavost i neprofesionalnost u radu međunarodnih predstavnika.

– Objavljivanje predmeta Specijalnog suda bilo je pogrešno i naškodiće Kosovu. Nema razloga za akcije hapšenja i pretresa, jer je OVK dokazala da je na strani pravde – izjavio je juče Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse Kosova i jedan od bivših komandanata OVK.

Optužnica protiv Mustafe

Prva javno objavljena optužnica Specijalizovanog tužilaštva podignuta je protiv Saljiha Mustafe koji se tereti za: lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. do 19. aprila 1999, kao i za ubistvo. U obrazloženju naloga za hapšenje, koje je potpisao sudija Nikolas Gilo, navodi se da je Mustafino hapšenje bilo neophodno zbog mogućeg bekstva, mogućeg ometanja procesa i opasnosti od novih zločina, jer se javno hvalio svojim egzekucijama Srba. Prema podacima srpskih službi bezbednosti iz iz Bele knjige „Albanskog terorizma i organizovanog kriminala na KiM“, Salih Mustafa (1972, Priština) 1993. bio je osuđen na pet godina zatvora zbog članstva u ilegalnim organizacijama. Po izlasku iz zatvora 1997. radio je na organizovanju OVK u regionu Prištine, Obilića, Gnjilana, Vitine i Kamenice. Pripadao je specijalizovanoj jedinici za ubistva, kidnapovanja i pljačku, a bio je povezan i sa ilegalnom trgovinom oružjem i narkoticima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari