Smanjivanje subvencija za proizvodnju duvana ugroziće proizvođače, koji neće imati kome da prodaju duvan jer će uvozni biti jeftiniji. Kompanija „Japan tabako internešenel“ (JTI) u Srbiji, u čijem sastavu posluje Fabrika duvana Senta, saopštila je da bi najavljeno ukidanje premije za proizvodnju duvana u ovoj godini ugrozilo domaću proizvodnju.

U Fabrici duvana u Senti izražavaju zabrinutost zbog izjave ministra poljoprivrede Saše Dragina da u ovoj godini država verovatno neće subvencionisati proizvodnju duvana i navodi da će ta odluka ugroziti oko 2.000 gazdinstava u Srbiji koja se bave uzgojem duvana, ali i 6.000 radnika u uzgoju, proizvodnji i obradi duvana. Kako je istaknuto, u Srbiji se godišnje proizvede oko 9.000 tona i dodatno uveze još oko 11.000 tona duvana.

„Iako su cene domaćeg duvana, čak i uz sadašnje subvencije, bile više nego cene duvana u regionu, a otkup domaćeg duvana više nije zakonska obaveza, JTI je otkupljivao duvan od domaćih proizvođača ulažući dugoročno u razvoj ove kulture u Srbiji“, piše u saopštenju.

Iz JTI ističu da „ukoliko odluka o ukidanju premija bude doneta, postoji opasnost da domaći proizvođači neće imati kome da prodaju duvan, dok će proizvođači cigareta potrebe za duvanom morati da zadovolje uvozom“.

Istovremeno, ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je pre nekoliko dana da će Ministarstvo poljoprivrede „morati da u skladu s pozitivnim evropskim propisima prestane da subvencioniše proizvodnju kulture koja je direktno odgovorna za smrt hiljada ljudi svake godine u Srbiji“.

Ove godine premija za duvan u listu, u zavisnosti od tipa duvana i klase, iznosila je od 25 do 110 dinara po kilogramu, a za premiranje iz agrarnog budžeta izdvojeno je 255 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari