Dva državljana Srbije čekaju evakuaciju iz Kabula 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Državljani Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić koji se nalaze u Kabulu i čekaju da ambasador Srbije u Indiji dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju rekli su danas da se u okolini aerodroma čuju pucnji i da je situacija haotična.

„Situacija se menja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsednik se povukao“, rekao je Cvejić za N1.

On je naveo da je civilni deo aerodroma zatvoren i da oko 2.000 Avganistanaca pokušava da uđe u vojni deo aerodroma kako bi napustili zemlju.

Dodao je i da je danas naoružani čovek upao na aerodrom i da je moguće da je ubijen.

Cvejić i Pribak su pokušavali da uzmu karte za komercijalni let proteklih šest dana, ali da su svi letovi otkazivani 24 sata pre termina.

„Nemamo nikakve karte i nikakvu mogućnost da izađemo iz zemlje komercijalnim letovima“, navodi Cvejić.

On je rekao da su on i Pribak u kontaktu sa ambasadorom Srbije iz Nju Delhija Sinišom Pavićem koji od nedelje pokušava da im pomogne.

Dodao je da Pavić radi sve što je u njegovoj moći da dođe u kontakt sa bilo kojom zemljom koja bi Pribaka i njega stavila na spisak za napuštanje zemlje.

Od njega su saznali da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

„Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbednog mesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz – ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju“, navodi Cvejić.

On je naveo da se Pribak i on nalaze u hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima mnogo stranaca iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Talibani su objavili da je rat u Avganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u Kabul, a mnogi Avganistanci i strani državljani u strahu od nove vlasti pokušavaju da napuste zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari