Dva miliona za uklanjanje korova na groblju 1Foto: Pixabay/ImageParty

Javno-komunalno preduzeće Gorica iz Niša, zaduženo za održavanje grobalja u gradu, odlučilo je da za uklanjanje vegetacije na Novom groblju angažuje privatnu firmu iz Obrenovca i za to plati dva miliona dinara.

V.d. direktorka Gorice Dragana Stevanović kaže za Danas da su morali da raspišu tender za uklanjanje vegetacije, odnosno plevljenje i uništavanje korova na Novom groblju jer „sami ne mogu kvalitetno da ga održavaju“.

– Morali smo da potražimo pomoć od privatne firme jer sami radnici Gorice, kojih nema dovoljno, kao i zaposleni u JKP Medijana, koji su zaduženi za održavanje zelenih površina na najvećem groblju u Nišu, ne mogu da stignu da uređuju bujnu vegetaciju. Novo groblje se prostire na 70 hektara i to je zaista ogroman prostor, kaže Stevanović.

Ona dodaje da je Nadzorni odbor Gorice odlučio da posao poveri privatnoj firmi iz Obrenovca jer je dala najpovoljniju ponudu od dva miliona dinara. Direktorka „nije mogla da se seti“ kako se zove ta firma.

– Stalno nam se žale građani Niša da na Novom groblju ima mnogo korova, kao i da trava nije ošišana. Naši radnici su zaduženi da održavanje površina između grobova, a radnici Medijane za ostalo zelenilo. Međutim, i njih nema dovoljno, tako da je Novo groblje često zaraslo. Zato je bilo neophodno da angažujemo privatnu firmu, objašnjava v. d. direktorka.

Prema njenim rečima, ovo nije novina, jer je Gorica i u prethodnih nekoliko godina raspisivala tender za uklanjanje vegetacije na Novom groblju.

Nišlija Velibor Mitić, međutim, smatra da je prosto neshvatljivo da preduzeća u javnom sektoru angažuju privatne firme da rade umesto njih.

– Kako to da ne mogu sami da pokose travu kad Gorica ima 120 radnika, dok u Medijani radi 1.200 ljudi. Izgleda da se niškim javno-komunalnim preduzećima iz budžeta plaćaju plate zaposlenima, a oni za posao koji treba sami da urade angažuju privatne firme. Naravno, to plaćaju građani Niša iz gradskog budžeta, kaže Mitić.

JKP Gorica je, inače, bilo zadužena za održavanje zelenila u celom gradu, ali je ta nadležnost vraćena JKP Medijani pošto Gorica nije dobre obavljala te poslove.

Gorica je godinama pravila ogromna dugovanja, a prema nepotvrđenim podacima ti dugovi su iznosili navodno više od šest miliona evra, koji su pokrivani uz gradskog budžeta.

Radnici Gorice su štrajkovali zbog neisplaćivanja plata i loših uslova rada. Deo radnika je protestovao tako što su spavali na groblju na kome rade.

Prethodnih godina direktori u Gorici su se stalno menjali zbog loše situacije, neki su sami podnosili ostavke, a neki su smenjivani, ali nije promenjen menadžment firme na čelu sa ljudima iz SPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari