Dve i po decenije obrazovanja učitelja i vaspitača 1

Nizom kulturnih i umetničkih sadržaja, svečanom akademijom, dodelom diploma i priznanja, Pedagoški fakultet u Užicu je obeležio dve i po decenije postojanja.

Nekadašnji Učiteljski fakultet, koji je deo Univerziteta u Kragujevcu, krajem prošle godine je postao Pedagoški fakultet, što će, kako je poručila dekanka prof.dr Snežana Marinković, omogućiti uvođenje novih smerova i dalji razvoj te jedine državne visokoškolske ustanove u Užicu.

– Za 25 godina, diplomiralo je 2.888 učitelja i 855 vaspitača, a na osnovnim, master i doktorskim studijama trenutno je oko 800 studenata. Imamo 32 nastavnika i saradnika, biblioteku koja broji više od 50.000 knjiga, optimalan akademski prostor, a pri kraju je opremanje novog studentskog doma koji raspolaže sa 276 mesta, podsetila je dekanka i istakla da je Fakultet uključen u nekoliko naučnih projekta koje podržava Ministarstvo prosvete.

O tradiciji obrazovanja učitelja u Užicu, dugoj skoro jedan vek, uspesima i značaju tog Fakulteta danas, važnosti stručnosti i etičnosti učitelja, tokom svečane akademije,  govorili su prof.dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu, i Branislav Mitrović, predsednik užičke skupštine. Dodeljene su diplome i nagrade najboljim studentima i jubilarne nagrade zaposlenima.

Plakete Fakulteta za „višedecenijski nesebičan i samopregoran rad na polju humanosti i očuvanja kulturnih i duhovnih vrednosti srpskog naroda“ pripale su Ljubivoju Ršumoviću, pesniku poreklom sa Zlatibora, dr Danici Grujičić, načelnici Оdeljenja za neuroonkologiju KCS i profesorki Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je rođena u Užicu, i Arnou Gujonu, osnivaču humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“.

U Galeriji Fakulteta je otvorena izložba vajara i slikara Milana Tucovića, koju čini pet slika i pet objekata, a koju je otvorio Ršumović, kazivajući stihove svoje pesme „Svet Milana Tucovića“ za koju je rekao da je „i danas aktulena, iako ju je napisao pre petnaest godina“.

O njegovom stvaralaštvu je govorila dr Kristinka Selaković, docentkinja na Pedagoškom fakultetu, istakavši da „u vremenu dominacije multimedijalnih umetnosti i umetnika koji, poput Marsela Dišana, smatraju da je slikarstvo mrtvo, Tucović svojim savremenim delom dokazuje da to ipak nije tačno“.

– Gotovo tri decenije, svoju umetničku stazu gradi vrlo studiozno, ozbiljno i odgovorno i, poput renesansnog svestranog umetnika i starih majstora, stvara čudesne i lepe slike, crteže, objekte, asamblaže, rekla je, između ostalog Selakovićeva.

Ugledni umetnik, koji je poreklom iz Gorobilja kod Požege, a koji je dan pre otvaranja izložbe razgovarao sa profesorima i studentima, kazao je da se rado odazvao pozivu dekanke za koju je rekao da je njegova „prijateljica i zemljakinja“, te da je „emotivno dirnut razgovorima sa studentima, ali i reakcijom užičke publike na njegovu izložbu“.

Gost Fakulteta bio je i glumac Branislav Trifunović, koji je deo svog života preveo u Užicu. On je održao tribinu „U susret dobroti“, kojoj su prisustvovali studenti Pedagoškog fakulteta i njhove kolege iz Ljubljane, Zadra, Rijeke, Zagreba Sarajeva, Bijeljine i Nikšića, kao i užički srednjoškolci.

– Dobrota postaje nekakav eksces, nešto što nije normalno, a posebno su deca izložena nečemu što ne ide u prilog dobroti. Vide da se bolje prolazi, ako si pokvaren, prevarant, ako si „snalažljiv“ i učlanjen u neku stranku i nad tim bi trebalo svi da se zamislimo i zapitamo, poručio je, između ostalog, Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari