olivera zekićfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Poslanička grupa Dveri najavila je da će tražiti razrešenje predsednice i članova Saveta REM-a zbog „dugogodišnjeg nesavesnog i nepravilnog rada i nečinjenja“. Dveri su poslednja parlamentarna stranka u nizu koja je zatražila reakciju Skupštine zbog štrajka Saveta REM-a i njihovog minulog rada, dok su to prethodno učinile SSP i DS. Upitana da prokomentariše ove zahteve, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić kratko je poručila za Danas: „Nemam komentar“.

Na pitanje dokle će REM biti u štrajku, naša sagovornica nije odgovorila.

Dveri su u saopštenju ocenile da su članovi Saveta REM „godinama tolerisali nasilje i pornografiju u rijaliti programima“ kao i „politički autoritarizam i neravnopravnost političkih aktera u javno finansiranim i televizijama sa nacionalnim frekvencijom“.

Ocenili su i da je odluka Saveta REM od 9. decembra o obustavi rada zbog navodnih pritisaka u vezi dodele pete nacionalne frekvencije, „ne samo nezakonita već i nezamisliva u bilo kojoj civilizovanoj zemlji“.

„Tokom dugogodišnjeg ‘štrajka’ i zanemarivanja obaveza članova REM da u ime građana kontrolišu rad medija, kvalitet i raznovrsnost medijskih usluga i programa, da štite javni interes i slobodu mišljenja i izražavanja, Savet REM je radio sve obrnuto. Vršeći javna ovlašćenja, REM je štitio privatni interes vlasnika televizija kojima je dodelio nacionalnu frekvenciju i privatni politički interes vladajuće koalicije“, ocenile su Dveri.

Iz tog pokreta su najavili i da će tražiti da se utvrdi krivična odgovornost predsednice Saveta REM Olivere Zekić i članova tog tela.

Resorni odbor Demokratske stranke za informisanje upozorio je pre pet dana da su članovi Regulatornog tela za elektronske medije obustavom rada prekršili Ustav, Zakon o štrajku i Zakon o državnim službenicima.

“Delujući protivno zakonu, još jednom su potvrdili da svoj posao obavljaju nesavesno i nepravilno, te da bi morali da budu razrešeni sa svojih pozicija u Skupštini Srbije, kao što to predviđa Zakon o elektronskim medijima. Ovo nije prvi put da REM u ovom sastavu ne radi u interesu građana, samo je ovog puta u pitanju očigledna besmislena igra, karakteristična za vladavinu Srpske napredne stranke i njenih postavljenika. Kao državni funkcioneri, izabrani od strane Narodne skupštine, na to nemaju pravo i to vrlo dobro znaju”, navedeno je u saopštenju DS.
Kako su dodali, po Zakonu o štrajku, pravo na obustavu rada imaju samo zaposleni u cilju organizovanog pritiska na poslodavca, odnosno Vladu, da poboljša uslove rada i ostvarivanje profesionalnih i ekonomskih interesa, “a RO DS za informisanje osnovano sumnja da je to sada nije slučaj”.

„Imajući u vidu sve ostale nezakonitosti u postupku dodele nacionalnih frekvencija, dâ se naslutiti da se iza ovog poteza REM-a krije namera o prolongiranju dodele pete frekvencije. Na taj način ova vlast nastavlja da vlada mrakom i strahom, jer im to očigledno obezbeđuje trajanje. Svaki tračak istine u etru lako bi srušio naprednjačku kulu od karata,“ istaknuto je u saopštenju demokrata.

Stranka slobode i pravde podržala je stav Demokratske stranke da članovi Saveta REM-a moraju biti razrešeni, zbog toga što su protivustavno i protivzakonito obustavili rad 8. decembra i samovoljno blokirali rad REM-a.

Kako je navela Marinika Tepić ispred SSP-a, to su učinili uoči tako osetljivog momenta kao što je dodela pete televizijske nacionalne frekvencije. Simptomatično je, istakla je Tepić, i da Savet REM-a nije samovoljno obustavio rad kada su dodeljivali prve četiri frekvencije i to opet televizijama koje su dokazano kršile zakon i radile kao megafon vlasti, već tek sada, na taj način blokirajući direktno, svesno i namerno proces dodele poslednje nacionalne TV frekvencije.

“Stoga ćemo predložiti kolegama iz opozicije da pokrenemo u Narodnoj skupštini i zvanični zahtev za smenu članova Saveta REM-a, za koji je potrebno 20 narodnih poslanika. U skladu sa Zakonom o elektronskim medijima koji propisuje rad REM-a, odnosno članom 16. propisano je da „Narodna skupština može, na predlog najmanje 20 narodnih poslanika, razrešiti člana Saveta ako se utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost i ako zanemaruje i nesavesno ispunjava svoje obaveze što može dovesti do većih smetnji u radu Regulatora“, istakla je Marinika Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari