Dvojica Ivanjičana spasena iz smetova na Goliji: Uleteli smo u brdo od snega, nikad to nisam doživeo (FOTO) 1Foto Info Liga

Dvojica Ivanjičana krenula su sinoć džipom od Ivanjice do Novog Pazara, preko Golije, ali su se ubrzo suočila sa ćudima planine, koja ih je zarobila u snežnom smetu. Na sreću, jedan od njh je imao mobilni telefon, pa ih je spasila Služba civilne zaštite, kojoj su neizmerno zahvalni.

Milan Filipović, vozač džipa i dugogodišnji i iskusni prevoznik, kaže za Danas da je juče popodne, sa prijateljem, krenuo iz Ivanjice u Novi Pazar.

Prethodno se raspitao za prohodnost tog puta, koji je zimi najčešće zavejan i rečeno mu je da je ta deonica, na oko 1.700 metara nadmorske visine, očišćena.

Sve je, kaže, bilo u redu do pedesetog kilometra od Ivanjice. Međutim, od kružng toka na oko kilometar i po ka Golijskoj Reci i Odvraćenici, snežni nanosi su postajali sve veći i veći.

„Bila je noć, oko pola sedam. Uleteli smo u tunel od smeta. Bili smo u panici. Razmišljali smo o tome da nastavimo ka Odvraćenici ili da se vratimo, ali mislim da bi bilo suludo i jedno i drugo, zbog  sve većih nanosa snega, ali i vukova i medveda“, svedoči za Danas Filipović.

 

Iako dobro pozanaje tu oblast i zna da je taj put zimi rizičan, kaže da se sve dogodilo vrlo brzo i da se džip zaglavio.

„Bavim se prevozom putnika i veoma dobro poznajem taj put i Goliju, ali sve se dogodlo za samo nekoliko minuta. Zaglavili smo se, a onda je jak vetar počeo da nanosi sneg koji nas je zatrpavao. To su bila brda od snega. Nismo mogli da otvorimo vrata od kola. Za mojih 58 godina, mnogo toga sam video na putevima, ali to nisam doživeo“, priča Filipović.

Dvojica Ivanjičana spasena iz smetova na Goliji: Uleteli smo u brdo od snega, nikad to nisam doživeo (FOTO) 2

Milan Filipović/Foto: Info Liga 

Na sreću, kod sebe je imao je mobilni telefon i bilo je mobilne mreže. Da nije, kako svedoči, ne želi da pretpostavlja ako bi se završilo njihovo putovanje.

Pozvao je komšiju šumara, koji mu je poslao broj telefona predsednika opštine Momčila Mitrovića, kome, kaže, duguje veliku zahvalnost. Mitrović ih je, dodaje, savetovao da ostani pribrani i da ne paniče, a potom je alarmirao policiju i opštinsku Službu civilne zaštite.

„Za četrdesetak minuta su pripadnici Službe civilne zaštite uspeli da dođu na oko kilometar i po od nas, a prethodno su smetovi razbijeni ogromnim bagerom, koji je u pripravnosti na toj deonici puta“, svedoči za Danas Filipović i kaže da je po svoj džip uspeo da ode danas i da ga doveze u Ivanjicu.

Dvojica Ivanjičana spasena iz smetova na Goliji: Uleteli smo u brdo od snega, nikad to nisam doživeo (FOTO) 3
Snežni nanosi/ Foto: Info Liga

„Nisam tim putem prošao jedanput, već ko zna koliko puta i zimi i leti. Ali, desilo se čudo. Bilo je stravično. Imam dogogodišnje iskustvo vozača i prevoznika, ali takvo nešto nisam doživeo. Nisam neozbiljan čovek da bih krenuo na put, a da se ne obavesim o prohodnosti puta. Sve je bilo očišćeno, ali za samo nekoliko minuta sve se promenlo i stvorila su se brda od snega. To se rečima ne može opisati“, kaže Filipović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari