Džo Bagerista - Ljubisav Đokić: Bez bagera opet ispred Skupštine 1Foto: Stanislav Milojkovic

„Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta“, govorio je najčuveniji britanski premijer Vinston Čerčil.

Srbija je školski primer njene tačnosti, pošto očigledno iz svoje istorije ništa nismo naučili. Ni mi građani ni naši vlastodršci i zato nam se iste stvari ponavljaju. Protesti, na primer, a na njima često iste „face“.

Džo Bagerista, zvanično Ljubisav Đokić, jedan od simbola 5. oktobra, opet je na ulicama Beograda. Novinarima je preksinoć ispred Skupštine Srbije, na pitanje otkud on, odgovorio da je uvek na protestima.

Život ovog vitalnog 77-godišnjaka obeležila je borba protiv vlasti. Nije voleo komuniste, borio se protiv Miloševića, njegovih naslednika, a ni o aktuelnoj naravno ne misli ništa dobro.

„Znao sam da ne valjaju, ali narod me nije slušao. Treba ovom mladom narodu pomoći da srušimo ove zlotvore. Svi su oni meni isti, da li se zvali radikali, SNS, SPS, DS… Moraju svi da odu u zaborav. Neka ovi mladi prave državu kakva im odgovara“, rekao je za portal Nova.rs.

Do sredine 90-ih imao je svoju šljunkaru, koju su mu, tvrdi, uzeli „korumpirani političari da bi na Makišu zidali vikendice“. Najpoznatiji je po tome što je svojim bagerom 5. oktobra 2000. probio policijske kordone i došao do ulaznih vrata RTS.

Protestovao je i pre toga.

„Išao sam za onim Vukom dok nisam pocepao cipele“, govorio je Đokić, koji je posle petooktobarskih promena bio heroj obasut pažnjom javnosti, ali nikakve vajde od toga.

Njemu lično 5. oktobar nije doneo nikakve koristi, a što je još gore, izneverene su nade i prokockana šansa da Srbija postane normalna i dosadna država.

Đokić se brzo razočarao u vlast DOS, pa je i protiv njih protestovao i štrajkovao glađu.

Povremeno su ga mediji obilazili i uglavnom pisali o lošim uslovima u kojima živi. Nemaština zakucala na njegova vrata i nije krio da jedva preživljava. Potražio je azil u Nemačkoj 2014. jer nije mogao da živi od penzije koja je iznosila 10.000 dinara.

U Nemačkoj je bio godinu i po. Morao je da se vrati kada je Berlin odlučio da za Balkance više nema mesta, pošto su njihove države slobodne i streme ka EU. Zbog duga za struju od 20.000 hiljada dinara pre tri godine su mu i izvršitelji zakucali na vrata.

– Jedni mi kažu „Zaslužio si. Ti si kriv za propast Srbije!“… Drugi mi, pak, kažu „Ti ćeš da živiš kao kornjača, dok ih sve ne sahraniš“, govorio je Džo Bagerista, koji je protiv Vučićeve vlasti već protestovao. I protestovaće dok je živ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari