Američki predsednik Džordž Buš posetio je juče Ujedinjene Arapske Emirate u okviru svoje turneje po zalivskim državama. U razgovoru s predsednikom te države šeikom kalifom Binom Zajedom al Nahijanom Buš je pohvalio demokratske tekovine“ koje su se dogodile u prethodnom periodu i apelovao na njega da podrži mirovna nastojanja Izraelaca i Palestinaca.

Američki predsednik Džordž Buš posetio je juče Ujedinjene Arapske Emirate u okviru svoje turneje po zalivskim državama. U razgovoru s predsednikom te države šeikom kalifom Binom Zajedom al Nahijanom Buš je pohvalio demokratske tekovine“ koje su se dogodile u prethodnom periodu i apelovao na njega da podrži mirovna nastojanja Izraelaca i Palestinaca. Tom prilikom američki predsednik je naglasio da Iran predstavlja opasnost po čitav svet i pozvao sve arapske saveznike SAD da dignu glas protiv vlasti iz Teherana „pre nego što bude suviše kasno“.
„Iran predstavlja najvećeg donatora terorizma u svetu“, izjavio je Buš. Kao jedan od bitnih preduslova za osujećivanje ambicija vlasti iz Teherana, u koje spada i sporni program obogaćivanja urana, američki predsednik je pomenuo jačanje saradnje između SAD i zalivskih država.
On je, takođe, opovrgao tvrdnje jednog dela međunarodne zajednice da Vašington želi da zauzme teritorije na prostoru Arapskog poluostrva, istakavši da njegova administracija ulaže trud kako bi se na tom području uspostavili „demokratski principi“. Kao jedan od pozitivnih učinaka zalivskih država, Buš je pomenuo izvođenje reformi u Iraku, pokrenutih u cilju nacionalnog pomirenja. Ranije istoga dana američki predsednik posetio je pomorski kompleks SAD u Bahreinu. Tom prilikom on je doručkovao s marincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari