Edvard Broz pravosnažno osuđen na osam meseci zatvora 1Foto: Arhiva

Apelacioni sud u Beogradu doneo je drugostepenu presudu po kojoj je Edvard Broz osuđen u osudstvu na osam meseci zatvora.

Kako je saopšteno danas iz Apelacionog suda, na sednici veća, održanoj 15. aprila 2021. godine, odbijene su kao neosnovane sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda.

Podsetimo, Edvard Broz (70) je u martu prvostepenom presudom osuđen u odsustvu na osam meseci zatvora. On je godinama u bekstvu, a navodno živi u Hrvatskoj.

Edvard Broz je, prema optužnici, 20. avgusta 1992. u Zemunu, svojim automobilom preticao “juga” i autobus koji je saobraćao gradskom linijom te se sudario sa “mercedesom”.

Na licu mesta poginuo je Gojko Popović koji se nalazio u Edvardovim kolima. Titov unuk i još jedan muškarac, Bojan Pejić, bili su teško povređeni, dok je Edvardov sin Žarko bio u komi. Hteli su da proslave to što je Žarko položio popravni ispit.

Edvard Broz je i pored povreda koje je zadobio u nesreći pobegao iz Srbije, a za njim je 1993. godine raspisana poternica.

Uhapšen je u januaru 2008. godine kada je pokušao da uđe u Srbiju. Nakon nekoliko dana pušten je iz pritvora da se brani sa slobode. Tada mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. pojavio se na početku suđenja, ali je ubrzo ponovo pobegao iz Srbije. Međutim, pošto se nije pojavio na ročištima u maju, junu i septembru te godine, sud je u oktobru 2008. za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Ljiljana Popović, supruga Gojka Popovića, ističe za Danas da je zadovoljna što je doneta pravosnažna presuda, ali naglašava da je trebalo da bude doneta dosta ranije, na primer 2008. godine, a ne posle 29 godina od saobraćajne nesreće u kojoj je izgubila muža.

Da je Apelacioni sud doneo presudu saznala je juče od novinarke Danasa, a ne od suda i podsetila da je za prvostepenu presudu takođe čula iz medija.

– Hvala vam što ste objavili moju priču, jer da nije bilo vas ne znam kada bih saznala za presudu. Sednica sudskog veća je bila 15. aprila, a tek su sad saopštili da su doneli drugostepenu presudu, i to na dan kada je moja priča izašla u Danasu – kaže Ljiljana za naš list.

Ona je u današnjem broju Danasa izjavila da Edvard Broz nije mogao sam te 1992. da pobegne iz Srbije i podseća da je radio u Policijskoj upravi za grad Beograd, kao i da je čula da mu je pomogao prijatelj da pobegne preko Kosova. Zatim je otišao kod majke u Beč, pa u Zagreb.

“Nikad nijednu ružnu reč za Edvarda nisam rekla, ogorčena sam na pravosuđe, ne na njega. Pobegao je te je pobegao, ako može da živi s tim što je uradio, a očito da može… Ništa mu ne fali. Nikada nije pitao kako smo deca i ja, izjavio saučešće, zvao nas…”, ističe Ljiljana za Danas.