Ekološka udruženja zahtevaju ukidanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat Jadar 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Ekološka udruženja „Zaštitmo Jadar i Rađevinu“ i „Koalicija za održivo rudarstvo“ saopštila su danas da od Vlade Srbije zahtevaju da ukine Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ o otvaranju rudnika litijuma kod Loznice.

„Zahtevamo od Vlade Srbije da ukine Prostorni plan područja posebne namene za projekat ‘Jadar’ Rio Sava eksplorejšn, kćerke firme Rio Tinta i ne proglašava ga javnim interesom, kao i bilo koji drugi privatni rudarski projekat“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Prostorni plan donet „ilegalno“ jer u momentu kada je podnet zahtev za Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“ Rio Sava eksplorejšn nije imala overene rudne rezerve, a nije bila napravljena ni konsultovana Studija opravdanosti.

Ističe se da se „Studija opravdanosti pogrešno naziva Studijom izvodljivosti, pošto se Studija izvodljivosti radi za državne projekte od javnog interesa, što projekat ‘Jadar’ nije“.

Studija opravdanosti je, kako je navedeno, zakonski osnov da se Prostorni plan područja posebne namene uopšte stavi na dnevni red za izradu.

„Zahtevamo da se iz Prostornog plana Srbije izbaci projekat eksploatacije litijuma u Jadru i Rađevini kao i bilo gde u Srbiji jer je takva vrsta eksploatacije, što je naučno dokazano, pogubna za sav živi svet, ekološki neprihvatljiva i na kraju nepotrebna jer alternativa za litijum-jonske baterije uveliko postoji u natrijum-jonskim baterijama“, navela su ta udruženja.

Dodaje se da su se o projektu „Jadar“ izjasnili „eminentni stručnjaci kao i lokalne zajednice koje imaju pravo da kažu ‘ne’ projektima štetnim za životnu sredinu i narod Srbije“.

Ta udruženja su navela da „zahtevaju da Vlada Srbije na sledećoj sednici donese odluku o ispunjenju tih zahteva da bi se za opšte dobro izbeglo ono što je neminovno da se desi ukoliko se nastavi sa nasilnim sprovođenjem nezakonitih uredbi, a za potrebe projekta ‘Jadar’, protivno volji naroda Srbije, struci, nauci i zdravom razumu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari