Ekološki aktivisti i danas brane telima drveće na Šodrošu, pozivaju građane da im se pridruže 1Foto: A. L.

Drvoseče koje pokušavaju da raskrče deo šume na Šodrošu i danas su u sedam sati došli na ovaj deo novosadske obale, ali ih aktivisti sprečavaju da počnu sa radom. Na terenu se nalaze kineski radnici, zaposleni u Javnom preduzeću „Vojvodinašume“ i policija.

Aktivisti su juče pozvali građane da im se priduže u odbrani drveća na Šodrošu, jer kako su rekli, seča stabala je ovde zabranjena do 1. avgusta, a radnici za svoj posao nisu imali ni potrebnu dozvolu.

Radnici zapravo pokušavaju da raskrče šumu kako bi mogao da se napravi privremeni most koji će poslužiti za izgradnju četvrtog mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Jedan od najvažnijih razloga za protivljenje glomaznom projektu na ovom delu Dunava je nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je ona zakonom obavezujuća.

Za privremeni most ona nije ni potrebna, ali kada se šuma već iseče, kako kažu ekološki aktivisti, biće kasno.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija “Svet i Dunav” je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari