(VIDEO) Počela seča drveća na Šodrošu u Novom Sadu, kamperi pozvali policiju 1Foto: ŠSK

Građani okupljeni u “Šodroš Survajver Kampu” upozoravaju da su jutros na Šodroš došli radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašuma“ i počeli da seku drveće, iako je Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ona izričito zabranjena do 1. avgusta, a kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

Kamperi su pozvali policiju zbog kršenja propisa. Seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi je izričito zabrenja do 1. avgusta i sme da se sprovodi samo u periodu do 1. novembra.

„Neverovatno je da se počinje sa sečom poslednje autohtone šume u Novom Sadu samo dan nakon što je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novog Sada saopštila da je ovogodišnji nosilac priznanja za “Evropski grad šuma” upravo Novi Sad. Pozivamo sugrađane da nam se pridruže u borbi za očuvanje ove šume jer je zdrava sredina preduslov i za naše zdravlje“, rekla je Marija Prijić Sladić iz ŠSK.

Juče su radnici kompanije „CRBC“ koja treba da gradi most i vijadukt na Bulevaru Evrope, kao i predstavnici JP „Vojvodinašume“, nastavili ranije započeta merenja i obeležavanja stabala za seču na Šodrošu.

Jedan od najvažnijih razloga za protivljenje glomaznom projektu na ovom delu Dunava je nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je ona zakonom obavezujuća.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija “Svet i Dunav” je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari