Ekološki ustanak: Sporazum sa EK potvrđuje da se od projekta Jadar nije odustalo 1Protest Foto: Vojin Radovanović

Pokret Ekološki ustanak ocenio je večeras da potpisivanje sporazuma vlade Srbije i Evropske komisije (EK) o „strateškom partnerstvu“ u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum, „potvrđuje“ sumnje da je projekat Jadar „samo privremeno obustavljen“ i da se od njega „nije odustalo“.

Prethodno je istraživačko-izdavački centar Demostat objavio da su predstavnici Vlade Srbije i EK 22. septembra u Njujorku potpisali pismo o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.

„Još jednom se potvrđuju naši navodi da se od projekta ‘Jadar’ nije odustalo i da je Uredba o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta ekspolatacije i prerade minerala jadarit ukinuta samo za potrebe prethodne predizborne kampanje Srpske napredne stranke“, ocenili su iz Ekološkog ustanka.

Ocenili su da je posle izbora 2022. godine, predsednik Aleksandar Vučić „reaktivirao retoriku“ koja je kako su naveli, „upućivala na to da smo ukidanjem ovog projekta sami sebi upropastili privredni razvoj“.
„Projekat Jadar je samo privremeno obustavljen. Zato vodite računa kome dajete glas na sledećim izborima. Možda se i ispod ili pored vaše kuće, na vašoj dedovini, nalaze sirovine koje bi obezbedile SNS bagri i diktatorskom režimu iskopavanje ali na taj način da kompletno stanovništvo relociraju i izmeste, a sebi obezbede sticanje nezasitnog profita“, naveli su iz Ekološkog ustanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari