Ekolozi naterali vlast da sprovodi zakon: Podneta krivična prijava protiv preduzeća „Svetorog“ zbog zauzimanja obale Dunava u Futogu 1foto:Radovan Balać/Danas

Pokrajinsko pravobranilaštvo podnelo je krajem februara krivičnu prijavu protiv firme „Svetorog“, kao i odgovorne osobe u tom preduzeću zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta pored Dunava u Futogu.

To je rezultat višemesečnog ukazivanja na taj problem i podnošenja prijava nadležnima koje je upućivala NVO OSNA, Organizacije za očuvanje prirode i životinja.

Pravobranilaštvo navodi da je 11. februara ove godine podnelo tužbu Višem sudu u Novom Sadu radi iseljenja i predaje poseda, dok je 25. februara podneta krivična prijava protiv privrednog društva i odgovornog lica zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta.

Prethodno je Inspekcija za zaštitu životne sredine podnela prekršajnu prijavu protiv ovog preduzeća zbog uzurpacije obale.

Prošle godine naloženo im je da uklone kolsku vagu i magacin u Futogu. Inspekcija je utvrdila i da je „Svetorog“ svojim kamionima kojima prevozi pesak i šljunak ugrozio nasip, a time i odbranu od poplava u Futogu.

Ekolozi naterali vlast da sprovodi zakon: Podneta krivična prijava protiv preduzeća „Svetorog“ zbog zauzimanja obale Dunava u Futogu 2
foto:Radovan Balać/Danas

Preduzeće „Svetorog“ tri godine je koristilo parcele u Futogu i Veterniku bez plaćanja ikakve naknade, pa su im „Vode Vojvodine“ uputile zahtev o vansudskom poravnanju, na osnovu koga je trebalo da plate zaostale naknadu za korišenje zemljišta.

Kako na to nije bilo odgovora „Vode Vojvodine“ je podnelo prijavu građevinskoj inspekciji radi uklanjanja bespravno izgrađenog objekta na obali Dunava.

Predsedavajuća OSNE Vesna Jakovljević podseća da je ta organizacija još u avgustu prošle godine uputila zahtev Pravobranilaštvu AP Vojvodine za preduzimanje mera protiv privrednog društva „Svetorog doo Futog“, osnovano smatrajući, da krše zakone i uzurpiraju parcele u vlasništvu pokrajine, a pri tom nanose teška oštećenja prirodi i zaštićenim prirodnim dobrima.

Zbog ukazivanja na probleme u vezi sa poslovanjem „Svetoroga“, ekološki aktivisti su nekoliko puta doživeli neprijatne situacije, a aktivisti OSNE i novinari Zelene patrole bili su napadnuti dok su snimali kako izgleda obala.

„Posle višemesečnih istraživanja i pozivanja nadležnih inspekcija i institucija da postupe po zakonom, nailazili smo na nečinjenja kao i na opstrukcije najviših organa pokrajine. Ato se prevashodno odnosi na pokrajinsku vodnu inspekciju, JVP Vode Vojvodine kao i na Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu. Smatramo da ove kooruptivne radnje dosežu do Vlade APV te kao posledicu njihovog nepostupanja u Novom Sadu je uništeno nekoliko kilometara obale Dunava kao dela ekološkog kooridora od međunarodnog značaja“, ističe Vesna Jakovljević.

Ona dodaje da OSNA, u saradnji sa udruženjem građana „Futoška inicijativa“, kao i Regulatornim Institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) planira da nastavi sa pritiscima na najviše organe pokrajinske vlasti insistirajući da se sprovede rešenje građevinske inspekcije grada Novoga Sda i da se uklone svi bespravno podigniti objekti koji služe za eksploataciju rečnih agregata kako bi se zaustavila destrukcija obale Dunava i narušavanje zdrave životne sredine.

Ekolozi u organizaciji OSNA tvrde da pored kompanije „Svetorog“ i „Karin Komerc“ ima izgrađene objekte bez građevinske dozvole, među kojima je posebno bitna fabrika betona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari