Ekolozi pronašli ostatke zaštitnih rukavica i maski u velikim evropskim rekama 1Foto: FreeImages/ Pakura Ruslan (Ilustracija)

Zaštitne maske i rukavice koje se u velikim količinama koriste za zaštitu od korona virusa pronadjene su u sedam velikih evropskih reka u junu, rekla je danas portparolka Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagadjenja plastičnim materijama povezanim sa zdravstvenom krizom. 

„Naučnici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam evropskih reka prilikom uzimanja uzoraka u mesecu junu“, rekla je za radio Frans Enter (France Inter) Romi Hentinger, zadužena u fondaciji za medjunarodnu saradnju.

„To zabrinjava zbog daljeg toka, jer možemo da zaključimo da su druge već stigle u more“, rekla je ona i navela da će zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo da se raspadnu.

Ispitivane reke spadaju u grupu od devet velikih evropskih reka kojima su se naučnici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tibar, Garona i Loara.

„Još čekamo konačne rezultate naučnika koji još završavaju analizu tih reka“, rekla je Hentinger.

Ekspedicija sprovedena od maja do novembra 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 odsto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rekama i da se ne razgradjuje u moru pod uticajen ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo, rekao je kapetan te ploveće laboratorije Martin Erto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari