Pokret „Plavi Dunav“, Ekološka sekcija ribolovačkog društva „Vidra“ iz Apatina, Udruženje ekoloških novinara „Eko-vest“ i Vojvođanska zalena inicijativa pozvali su na solidarnost, odnosno da se kaže „stop“ spalionici otpada. Oni obaveštavaju građane Srbije da je predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić potpisao ugovor sa mađarskom firmom EU Logistik 2005.

Pokret „Plavi Dunav“, Ekološka sekcija ribolovačkog društva „Vidra“ iz Apatina, Udruženje ekoloških novinara „Eko-vest“ i Vojvođanska zalena inicijativa pozvali su na solidarnost, odnosno da se kaže „stop“ spalionici otpada. Oni obaveštavaju građane Srbije da je predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić potpisao ugovor sa mađarskom firmom EU Logistik 2005. i porodičnom firmom „Daning“ d.o.o iz Novog Sada o gradnji spalionice sekundarnog otpada u zoni Robno-transportnog centra, uz sam Dunav, uz granicu sa Specijalnim rezervatom prirode „Gornje Podunavlje“, svega kilometar udaljen od Apatina. Spalionica bi spaljivala desetine tona otpada na sat, „te je jasno koje količine otpada treba brodovima da doplove iz Austrije i Mađarske“. U saopštenju se navodi da su permanentni protesti u mađarskim gradovima Baja i Kaloča zbog namere da se izgrade identične spalionice, a da je gradnja spalionice sprečena u Zagrebu, iako je gradsko rukovostvo već bilo donelo odluku. Takođe se naglašava da su u Americi, Japanu i Francuskoj zatvorene spalionice.
– Priča da će akumulacija proizvodnjom struje od otpada duplo povećati apatinski budžet je tanka u odnosu na zdravlje ljudi u regionu. Odborničkom većinom ugovor o pravljenju spalionice je potpisan, a javnosti prezentovano da će se primenjivati austrijska LTC tehnologija, od koje navodno nema štetnih otrova u vazduhu. Pitamo se mogu li se spaliti tone otpada bez ijedne čestice u vazduhu – navodi se u saopštenju, uz napomenu da se očekuje da „ministarstva za ekologiju i energetiku, koja treba da daju saglasnost, dobro prouče posledice koje mogu imati građani ove zemlje. Studija procene uticaja na životnu sredinu još nije urađena, a Zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada se protivi menjanju granica Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje“.
Slično su reagovali i odbornici opozicionih stranaka (DS, DSS) u Skupštini opštine Apatin, ali su preglasani glasovima pozicionih stranaka (SRS, SPS i PSS). Povodom njihovih reagovanja saopštenjem za javnost oglasio se dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin, tvrdnjama da elektrana, odnosno Robno-transportni centar otvaraju perspektive opštine Apatin, a da do realizcije ugovora neće doći ukoliko ministarstva ekologije i ekonomije procene da je elektrana opasna po životnu okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari