Ekonomski osnažiti žene žrtve porodičnog nasilja 1Foto: bg.vi.jt.rs

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu održala je danas satanak sa predstavnicima Gradskog centra sa socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Autonomnog ženskog centra i koordinatorkama za nasilje u porodici u svim osnovnim javnim tužilaštvima na području stvarne i mesne nadležnosti VJT u Beogradu.

Na sastanku je, na inicijativu Koordinatorke, dogovoreno da se od januara 2023. godine počne sa implementacijom programa zapošljavanja žrtvi porodičnog nasilja na teritoriji svih opština u Beogradu u cilju njihovog ekonomskog osnaživaja, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Ovaj program, u pilot varijanti, već je sproveden u saradnji Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Automnog ženskog centra, i dao je zavidne rezultate.

Njegov cilj je da se ženama sa iskustvom porodičnog nasilja, koje su ekonomski zavisne, ne mogu da se zaposle ili kojima su nasilni supružnici ili partneri zabranili da rade, da mogućnost da rade i ekonomski se osnaže, te da izadju iz nasilne atmosfere.

U narednom periodu biće izradjene smernice za postupanje i pružanje podrške svim grupama/podgrupama za koordinaciju i saradnju, kako bi se sa implementacijom programa krenulo već od janura sledeće godine.

Кoordinatorka za rodno zasnovano nasilje VJT u Beogradu najavila je da će nastaviti da aktivno učestvuje i prati implementaciju ovog modela na području celog Beograda.

Podsećamo da su žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima, mahom osobe ženskog pola, što upravo daje rodnu komponentu ovom vidu nasilja, koje je često posledica nejednake raspodele moći između muškaraca i žena.

Ova moć se pre svega ogleda kroz ekonomski položaj žena, a iskustvo u radu u slučajevima nasilja u porodici pokazalo je da je jedan od razloga zašto žene ostaju u disfunkcionalnim i nasilnim porodicama i njihova ekonomska nesamostalnost.

Mogućnost zapošljavanja žtrvi porodičnog nasilja predvidjen je i Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, ukoliko u konkretnom slučaju postoji potreba za pružanjem ovakvog vida podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari