Elixir Zorka Šabac održala novu javnu raspravu: Građani i ekološki aktivisti protiv skladištenja opasnog i neopasnog otpada 1Foto: K. V. / Danas

Javnoj raspavi prisustvovali su predstavnici kompanije „Elixir Zorka“, firme Proces projekt Inženjering d.o.o. koja je izradila studiju i Ministarstva zaštite životne sredine. Glavne zamerke građana i ekoloških aktivista odnosile su se na količine otpada, kao i na bezbednost, budući da je reč i o zapaljivom otpadu koji se skladišti nedaleko od naselja, škole i samog centra grada.

Za duže od tri sata, koliko je trajala javna rasprava, građani i ekološki aktivisti izneli su brojne zamerke na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta promene namene i adaptacije postojećih objekata, u objekte za skladištenje opasnog i neopasnog otpada, na katastarskoj parceli u vlasništvu kompanije „Elixir Zorka“.

– Elixir pokušava da na ovaj način proširi svoje kapacitete i dobije dozvolu za još 12.000 tona opasnog otpada i dodatne količine neopasnog otpada. Ako posle današnje studije dobiju saglasnost, u Šapcu će se skladištiti oko 59.000 tona opasnog otpada, navodi aktivistkinja Ljupka Stanković iz „Eko straže Šabac“.

Kaže da Elixir dozvole dobija parcijalno, kako bi se izbegla izrada studija i prikrile prave količine otpada koji se skladišti.

– Oni već imaju četiri dozvole i sada traže još jednu. Kada se sve to stavi na papir, vidi se da je reč o ogromnim količinama. Mi tražimo da se uradi jedinstvena studija, budući da se taj otpad ne skladišti na više različitih lokacija, već na jednom  mestu, objašnjava Stanković.

Predsednik Evropske zelene partije, dr Dejan Pavlović, kaže da su na javnoj raspravi izneti podaci koji ukazuju da je Elixir u direktnom sukobu interesa sa kompanijom koja je izradila studiju za potrebe Elixira.

Elixir Zorka Šabac održala novu javnu raspravu: Građani i ekološki aktivisti protiv skladištenja opasnog i neopasnog otpada 2
Dr Dejan Pavlović Foto: Privatna arhiva

– Predstavnica firme Proces projekt Inženjering d.o.o. je na pitanje ko je vlasnik kompanije, rekla da je to „Elixir grupa“. Direktor Elixira, Stefan Komazec, odgovorio je da su oni kupili ovu firmu u toku postupka izrade studije, što je još jedan od razloga za njeno obaranje, navodi Pavlović.

Skreće pažnju i na problem sa lokacijskim uslovima, koji omogućavaju kompaniji Elixir da sve objekte prenameni u skladišta opasnog opada, iako to planom detaljne regulacije, za to područje, nije predviđeno.

– Ministarstvo građevinarstva nije uzelo u obzir da planom detaljne regulacije Zorka – radna zona istok u Šapcu, gde Elixir za dve parcele traži prenamenu objekata u objekte za skladištenje opasnog otpada, u zoni dva, nije predviđeno skadištenje u zatvorenim objektima, nego samo skladištenje na platoima, objašnjava Pavlović.

Inače, Javna rasprava na ovu temu prvi put je održana onlajn, u septembru ove godine, a mogla se pratiti i preko video linka.

Budući da građani nisu bili adekvatno obavešteni i informisani o njoj, ponavljanje je zakazano za 4. novembar, ali je Ministarstvo zaštite životne sredine otkazalo raspravu, zbog, kako je navedeno, „neispunjavanja uslova od strane nosioca projekta „Elixir Zorka“ Mineralna đubriva Šabac”.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari