"Radnici Elixir Zorke u Šapcu bežali iz fabrike": U petak došlo do akcidenta u krugu kompanije koja je vlasnik cisterni sa amonijakom 1Sfere sa amonijakom Foto: Elixir Zorka

“Sa više strana smo obavešteni da je u Šapcu, u petak 23. decembra došlo do akcidenta u Elixiru i da su zaposleni bežali iz pogona. Nemoguće je u fabrici dobiti infomacije, jer oni to drže pod velom tajne, ali mi znamo da je došlo do problema”, kažu za Danas ekološki aktivisti iz Šapca.

Građani Šapca već mesecima ukazuju na opasnost, budući da kompanija Elixir Zorka, skladišti ogromne količina opasnog i neopasnog otpada nedaleko od samog centra grada i preko puta jedne šabačke srednje škole, o čemu je Danas u više navrata izveštavao.

Najnoviji događaj sa izlivanjem amonijaka iz cisterni kod Pirota, koje su u vlasništvu Elixir Zorke, ukazuju na to da razloga za brigu i te kako ima, posebno imajući u vidu da ovo nije jedini akcident u poslednijh nekoliko dana.

“Mi smo povodom najnovijih dešavanja podneli prijavu nadležnima i pisali Ministarstvu zaštite životne sredine da nam dostave u hitnom roku šta se zapavo desilo u Elixiru, u pogonu Mineralnih đubriva, kada su radnici bežali iz fabrike, ali do danas nismo dobili odgovor”, kaže Ljupka Stanković, iz Eko straže Šabac.

Ono što posebno zabrinjava je to što se u krugu fabrike skadišti amonijak koji je sirovina za proizvodnju mineralnih đubriva, ali se u istom krugu skladišti i viskozapaljiv opasan otpad.

“I sve se to dešava na obali reke Save, u samom gradu. Amonijak se u sferama skladišti u krugu fabrike a dozvoljeni kapacitet im je 2.700 tona. To je veoma zabrinjavajuće ako znamo da u njihovoj dozvoli piše da u krugu skladište i opasan otpad koji je tačke paljenja ispog 50 stepeni i ispod 21 stepen Celziusovih, i uz sve to, traže i dozvolu za proširenje kapaciteta”, napominje Stanković.

Podsećamo da je namera Elixira da proširi kapacitete za skladištenje opasnog i neopasnog otpada u Šapcu, u proteklom periodu, izazvala veliku zabrinutost šabačke javnosti i proteste građana.

Iz kompanije, čija primarna delatnost je proizvodnja mineralnog đubriva, uvek su demantavoli sve navode aktivista i isticali da imaju sve potrebne dozvole i savremenu tehnologiju.

Danas je uputio pitanje kompaniji Elixir Zorka,  šta se deštavalo u fabrici u petak 23. decembra i da li je došlo do akcidenta, ali do izlaska teksta, odgovor nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari