Fabrika za proizvodnju đubriva u Šapcu: Nije bilo curenja amonijaka 1Foto: N1

Šapčani su danas osetili i prijavljivali jak miris amonijaka u svom gradu, a iz fabrike Elixir Zorka kažu za N1 da nije došlo do havarije i curenja amonijaka tokom dana.

Kako prenosi portal N1, iz fabrike navode da je u toku remont fabrike koji je počeo 27. marta i trajaće do 17. aprila 2024. godine.

„U sklopu remonta su vršeni radovi na održavanju sfera za skladištenje amonijaka, koje su pre početka remonta ispražnjene. Prilikom radova koji su se izvodili danas u popodnevnim satima, na jednoj od praznih sfera došlo je do oslobađanja gasne faze iz dela instalacije koju je vetar odneo u smeru gradskog bazena, gde se osetio neprijatan miris. Ovo je razlog izmerenog prekoračenja satne vrednosti amonijaka u ambijentalnom vazduhu u periodu od 17 do 18 sati, koje je zabeležila automatska merna stanica Zavoda za javno zdravlje Šabac“, navode iz fabrike za naš portal.

Kako dodaju, u toku je inspekcijski nadzor u fabrici u skladu sa Zakonom.

„Zbog neprijatnog mirisa i prekoračenja satnih vrednosti kvaliteta vazduha koji su zabrinuli i uznemirili javnost, Elixir Zorka se izvinjava svim građanima Šapca“, dodaju iz fabrike.

Kako kažu, o nalazima inspekcijskog nadzora blagovremeno će obavestiti javnost.

Podsetimo, nakon prijava građana, na teren je izašao ekološki inspektor i tom prilikom je zaključeno da je u pitanju mala količina amonijaka, kao i da nema opasnosti ni za radnike, ni za građane.Iz šabačke policije rekli su za N1 da nema mesta panici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari