Epidemija buknula u Domu za starije u Užicu, inficirano 59 korisnika 1Dom za starije osobe u Užicu Foto: N. Kovačević

Virusom korona u Domu za smeštaj odraslih i starijih lica Zabučje u Užicu je inficirano 59 stanara. Njih 23 je, tokom poslednja dva dana, primljeno na lečenje u užičku bolnicu i niko od njih nije na respiratrou, dok su ostali u izolaciji i leče se u Domu.

Slađana Rogić, direktorka Doma, rekla je za Danas da ona nema ovlašćenja da govori o epidemijskoj situaciju u toj ustanovi i uputila nas na pres-službu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Iako je neshvatljivo da se javnost Užica obaveštava o stanju u toj ustanovi u državnom organu u Beogradu, a ne u toj ustanovi u Užicu, Danas je, ipak, uputio pitanja Ministarstvu.

U odgovoru je navedeno da je broj obolelih korisnika „poslednjih dana u porastu“ i da je „prva pojava virusa bila 6. oktobra“, te da „od početka pandemije do nedavno nije bilo nijednog slučaja oboljevanja u toj ustanovi“.

„Dvadeset korisnika je hospitalizovano i niko od njih nije u jedinici intenzivne nege. Zahvaljujući visokom obuhvatu vakcinacijom i visokom stepenu kolektivnog imuniteta, kod obolelih se, u većini slučajeva, registruje blaga forma bolesti“, navelo je Ministarstvo u odgovoru Danasu, ali ne i broj inficiranih.

Međutim, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, od 72 stanara, inficirano je njih 59. Zaraženo je i troje zaposlenih, a Zavod je toj ustanovi naložio sprovođenje određenih mera. Svi zaraženi stanari, kako je rečeno Danasu, bili su vakcinisani, ali nije utvrđen način na koji su inficirani.

Koliko je stanje ozbiljno, ukazuje i to da su, u utorak, oboleli stanari, u više navrata, svim raspoloživim sanitetskim vozilima službe hitne pomoći, transportovani u užičku bolnicu sa brda Zabučje, u okolini grada gde se nalazi Dom za stare. Zbog toga, ta služba je otežano funkcionisala i nije mogla da interveniše na uobičajen način po pozivma građana sa drugim zdravstvenim tegobama, jer nije imala dovoljno vozila.

Danijela Vasiljević, portparolka Zdravstvenog centra Užice, objasnila je da su medicinske ekipe pokušale da leče stanare u samom Domu, da ih ne bi izmeštali iz te ustanove i dodatno uznemiravali ali je, zbog njihovog zdravstvenog stanja, bilo nepohodno da se smeste u bolnicu.

„U bolnici su trenutno 23 korisnika. Niko od njih nije na respiratoru, ali u pitanju su starije osobe sa drugim bolestima i njihovo zdravstveno stanje se stalno prati. Ostali inficirani, koji imaju blaže simpotome, izolovani su u Domu za stare i primaju potrebnu terapiju“, kazala je za Danas Vasiljević.

U požeškom domu nema zaraženih stanara

U Domu za stare u Požegi, od 42 stanara, kako je za Danas rekla v.d. direktora tamošnjeg Centra za socijlani rad Slađana Stefanović, niko nije inficiran, ali jeste jedan zaposleni od pre desetak dana, koji je bio vakcinisan sa tri doze i trenutno je u kućnoj izolaciji. „Zbog toga nam je Zavod za javno zdravlje Užice naložio da ne primamo nove korisnike, iako imamo još osam slobodnih mesta“, rekla je za Danas v.d. direktora i istakla da se u toj ustanovi sprovode sve protivepidemijske mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari