Od početka epidemije, blizu dve hiljade osoba umrlo je od kolere u Zimbabveu. Strahuje se da će obilne padavine narednih meseci raširiti epidemiju. Zabeleženi su i prvi slučajevi te bolesti u susednim državama na jugoistoku Afrike. Samo u Južnoj Africi zabeleženo je 13 smrtnih slučajeva i 1.419 novih obolelih.

Bocvana, Mozambik i Zambija prijavile su, takođe, manji broj obolelih od kolere.

U Zimbambveu je od posledica kolere umrlo 1.937 osoba, od 38.334 zaražene, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Epidemija je pojačana od 11. januara, kada je tokom samo jednog dana preminulo 25 osoba, a otkriven 451 slučaj zaraze. Prethodnog dana bilo je 12 smrtnih slučajeva i 300 novoobolelih. Ta akutna infekcija koja je bakteriološkog porekla i dovodi do dehidracije organizma, proširila se u svih 10 provincija u Zimbabveu zbog kolapsa zdravstvenog i sanitarnog sistema.

Vlada u toj državi je upozorila da bi epidemija mogla još da se proširi s obzirom na to da dolazi sezona obilnih padavina. Sezona kiša u Zimbabveu počinje u januaru ili februaru i traje do kraja marta, a poplave koje izaziva mogle bi da utiču na širenje zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari