Epidemiolog iz Vranja: Na jugu Srbije od korone do sada preminulo 21 lice, situacija zahteva oštrije mere 1Dr Slađan Stanković Foto: Privatna arhiva

„Zbog ozbiljnog širenja virusa pre svega u opštini Vranje, ali i ostalim opština Pčinjskog okruga neophodno je preduzimanje oštrijih mera, od strane Kriznog štaba Vlade Srbije, od aktuelnih kada se malo poštuje socijalna distanca i nošenje zaštitnih maski“, kaže u razgovoru za portal Danasa dr Slađan Stanković, epidemilog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju (ZZJV).

Stanković navodi da je od početka pandemije 6. marta do današnjeg dana u sedam opština Pčinjskog okruga od virusa Covid 19 preminulo 21 lice.

– U Vranju je do danas zabeleženo 12 smrtnih slučajeva, četiri u Surdulici, po dva u Vladičinom Hanu i Bujanovcu, dok je u Trgovištu preminulo jedno lice – navodi dr Stanković, navodeći da je u poslednje dve nedelje samo u Vranju zabeleženo pet smrtnih slučajeva, uključujući i jedno lice koje je od virusa Covid 19 preminulo sa teritorije opštine Bujanovac.

On precizira da je od početka pandemije do danas u sedam opština Pčinjskog okruga registrovano 707 slučajeva obolelih od virusa korone. Najveći broj zaraženih je u Vranju 572, a potom u Surdulici 62 i Vladičinom Hanu 32.

– Na lečenju u dve Kovid bolnice u Vranju na lečenju je 103 osobe, a u Specijalnoj bolnici u Surdulici 25. Kapaciteti se polako pune jer epdemije na posustaje. Najveći broj zaraženih lica je u starosnoj strukturi od četrdeset do pedeset godina i starijih.Broj je u porastu i zato su neophodne strožije epidemiološke mere – navodi Stanković za portal Danasa.

Po rečima dr Stankovića, u Zavod za javno zdravlje stiglo je tokom današnjeg dana više od dve stotine testova za građane, čiji uzorci će biti u poslati u Laboratoriju „Vatreno oko“ na obradu. Poslednji podaci govore da je od 13 uzoraka koji su stigli iz Laboratorije u Batajnici, virus Covid 19 potvrđen kod 11 lica iz Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari