Epidemiolog Zoran Radovanović o mogućem produženju raspusta zbog virusa 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Povodom spekulacija pojedinih medija da bi zbog velikog broja virusa zimski raspust mogao da bude produžen, epidemiolog Zoran Radovanović ocenjuje za Danas da „nije toliko dramatična epidemiološka situacija da bi se odustajalo od škole“.

Mediji su ranije danas pisali da zbog velikog broja obolelih od gripa, oboljenja sličnih gripu, korona virusa, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i velikog kašlja nije isključeno da dođe do produžetka zimskog raspusta.

U Ministarstvu prosvete, kako su rekli za Danas, o takvoj mogućnosti nisu razmatrali, ali su istakli da će, ukoliko dobiju informacije od Ministarstva zdravlja o ovom pitanju, postupiti u skladu sa tim.

Iz Ministarstva zdrava, do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor da li razmišljaju o donošenju takve preporuke, kao ni koliko bi eventualno raspust mogao da bude produže, da bi se epidemiološka situacija ublažila, budući da je poznato da se virusi brže šire u kolektivima.

Sa druge strane, epidemiolog Radovanović kaže da ovo nije vreme kada bi se uvodile radikalne mere poput produžetka raspusta.

– Tačno je da se preseče učestalost infekcija disajnih organa kada se obustavi škola, ali deca se sreću i na drugim mestima. A što se mlađe dece tiče, vi napravite toliku štetu jer roditelji moraju da uzimaju bolovanja. Takva mera opravdana je kada je ozbiljna situacija, kada je izuzetno učestala neka slična bolest, ali sada je sve po sezonskom toku – navodi Radovanović za Danas.

Epidemiolog Zoran Radovanović o mogućem produženju raspusta zbog virusa 2
Foto: Beta/Dragan Gojić/MO

On se osvrnuo i na viruse koji cirkulišu u populaciji.

– Grip obično počne u poslednjoj nedelji decembra ili početkom januara, mi ga imamo, ali još ne mnogo. Mada, mi pratimo takozvane bolesti slične gripu zato što se kod nas ne radi tako pedantno virusološka dijagnostika i onda tih bolesti ima. Što se kovida tiče tu je čak malo manje obolelih poslednje dve nedelje nego što je bilo, recimo oko Svetog Nikole, iako se očekivalo da će broj obolelih da raste. Ako ćemo da brojimo, to je deveti talas korone, koji je počeo u drugoj polovini avgusta i talasasto ide. Postoji sad i taj veliki kašalj, ali ne viidim da postoje neki posebni razlozi da se primenjuje tako radikalna mera, poput odustajanja od škole. Ona jeste efikasna, ali kada to situacija zahteva – zaključio je Radovanović.

Podsetimo, za učenike iz škola u Vojvodini zimski radpust se završava danas i u ponedeljak počinje drugo polugodište, dok će đaci iz ostatka Srbije odmarati još sledeće nedelje, a u školske klupe se vraćaju 22. januara.

U Beogradu smanjen broj obolelih od repsiratornih bolesti, od velikog kašlja boluje 546 osoba

Epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Slavica Maris kaže za Danas da se na teritoriji Beograd osim SARS-CoV-2 virusa izoluju virusi gripa, respiratorni sincicijalni virus, rhinovirus i adenovirus. Prema njenim navodima, od 1. do 7. januara, u odnosu na nedelju pre, registrovan je pad broja obolelih od akutnih respiratornih bolesti za 17,7 odsto (15.359 obolelih), zabeležen je smanjenjen broj obolelih od oboljenja sličnom gripu za 11,4 odsto (482), kao i od kovida za 41,8 odsto (455 novootkrivenih obolelih/inficiranih).

„U Beogradu se beleži porast broja obolelih od velikog kašlja, tokom 2023. godine a zaključno sa 12.01.2024. godine ukupan broj registrovanih obolelih je 546. Uzimajući u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju u vezi respiratornih bolesti, na osnovu kriterijuma koji se prate, predlog o eventualnom produžetku školskog raspusta je u nadležnosti Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, dodaje dr Slavica Maris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari