Epidemiolozi govore o stragnaciji, a broj hospitalizovanih u KC Niš raste 1Foto: Sajt KC Niš

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je juče da će u Nišu u četvrtak 30. jula biti otvorena laboratorija „Vatreno oko“, kojom će se “za još par hiljada povećati kapacitet testiranja na korona virus”. On je kazao da će otvaranju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Članica Vlading Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je juče da je u poslednja 24 časa u Nišu testirano 117 osoba, a da je “samo jedna bila pozitivna”. Na konferenciji za novinare Kriznog štaba ona je podsetila da je Niš bio grad sa “ozbiljnom epidemijom”, a da je ovakav rezultat “dobar prognostički pokazatelj da kada se poštuju mere mogu da uslede povoljni ishodi“.

I epidemiolog u Kliničkom centru Niš Nikola Milenković rekao je juče da je “epidemiološka kriva u tom gradu u poslednjih sedam dana u stagnaciji” i da “nema potrebe za otvaranjem novih kovid bolnica”. On je kazao da KC Niš  ima dovoljno kapaciteta, tako da za sada nema potrebe da počne da radi privremena kovid bolnica u Specijalnoj bolnici “Ozren” u Sokobanji, već će ona ostati “u pripravnosti”. Niški Gradski štab za vanredne situacije je prethodno doneo odluku da ova bolnica u Sokobanji počne da radi od juče, a da stacionar “Zelengora” u Niškoj Banii bude u pripravnosti, u slučaju potrebe.

Uprava KC je, međutim, saopštila  da je u toj ustanovi juče bilo nešto više hospitalizovanih i pozitivnih pacijenata nego prekjuče, kako u Nišu  tako i na jugoistoku Srbije. Prema navodima na veb- sajtu KC Niš, u toj ustanovi su juče popodne bila hospitalizovana 382 pacijenta, od kojih je deset priključeno na respiratore, dok je dvoje pacijenata kod kojih je potvrđen virus preminulo. Među hospitalizovanima je 157 pozitivnih pacijenata, od kojih su osmoro deca, koja se nalaze u stabilnom stanju. U KC Niš su prekjuče bila hospitalizovana 374 pacijenta, od kojih je 155 pozitivno na virus.

U kovid bolnicama zdravstvenih centara na jugoistoku Srbije- u Nišu, Leskovcu, Vranju i  Surdulici, juče u 16 časova je zbrinuto ukupno 758 pacijenata, od kojih je 312 pozitivnih. U ovim zdravstvenim ustanovama su prekjuče bila smeštena ukupno 743 pacijenta, od kojih je 305 bilo pozitivno.

Na veb- sajtu KC Niš je objavljeno da je juče u 16 časova u četiri kovid bolnice zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano 178 pacijenata, a da je kod 93 potvrđeno prisustvo virusa. U kovid bolnici u Leskovcu su zbrinuta 143 pacijenta, među kojima je 35 pozitivno, a u Surdulici- 55 pacijenata, od kojih je 27 pozitivnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.