Episkop Grigorije: Vučić je rekao da se zanosimo idejom da je Kosovo naše

Ostavite komentar


  1. Косово јесте и биће у нашим срцима.Нажалост, истина је да се заносимо. На своју територију човек може отићи када год му падне на памет. Не видим да тамо има ишта од показатеља власти Србије.Волео бих да се то може изменити, али не можемо ни ратовати против света.

    1. Чињенице су такве али га никако не смемо признати, тим чином се одричемо и било каквог права и статуса у будућности, а ко зна?

      1. @djole-mi kao suvereni i mi kao nesto da cekamo u buducnosti?! Pa mi nismo suveteni niti nezavisni, covece! Mi , kao ni jedna drzava, zavisimo , potpuno od Rusije! Sta smo mi? Drzava? Samostalna u vanjskpj ili unitrasnjoj politici ?! Vojno neutralni ili nezavisni? O cemu pricamo?Eeeeeeeeee…

      2. Ја Боже,како сви мисле да могу да млате нама, као старом кантом. Делимичне новости, полуистине,а нама је БАШ ДОСТА свега,али ДОСТА.Рецимо: ЗАШТО је нападнут епископ Теодосије?! Нећемо ни сазнати. Који Србин СМЕ и да помисли да Космет није Света Србска Земља? Који?! Ниједан. Окупирано јесте,до када, видећемо.БОГА ИМА.

        1. Тако је Гордана. Паметан коментар и храбрији од многих „мушких коментара“. Чекање и спремност да заштитимо свој народ на КиМ су тренутно једина опција.

        2. Mi koji smo proterani sa KiM ne možemo da se složimo da treba da ga izgubimo. Ne samo zbog imovine koja je ostala tamo, i koja izuzetno vredi kao i celo KiM, već i zbog onih poginulih junaka koje po svim pokazateljima neko želi da se zaborave (možda po naredbi), zbog mog ujaka koji je ubijen u svom dvorištu, …a da se jedna individua, kriminogena, zajedno sa stranim nama neprijateljima „pita“ o svemu, i da sve zna, u sve se meša, pa i mi treba da se za nešto pitamo. Ja bih za početak konsultovala malog čoveka koji pravi velike talase -PUTINA

          1. LJIljo LJIljo ti sve tvoje prodala i pustas pare na kamatu imas 3 stana u Beogradu i kucu u Kaludjerici.Sve si kupila prodajo stana koji si dobila znas na koji nacin i muz ti je od toga nacina doso do ludnice a trosnu kucu si prodala u zlato .Nesmetati sto svakog meseca dobijas cek od kosovske vlade ko izbeglica.Dolazis na Kosovo samo autobusima SNS da glasas . Sve si decu zaposlila u JKP a ujak ti je ubijen jel Naser je video njegovu kravu i traktor kod ujaka u dvoristu odnosno stali. Cuti i nezavadjaj vise SELENASU

        3. Хвала Богу, да Бога има и да ће Божија воља, на крају бити. Срби да се врате Богу ,јер су Срби, Титоисти и атеисти , веру продали за вечеру и још се мајмунишу.
          Сви се људи, могу покајати и поправити, док имају времена и узверовати као сви Свети Срби у једнога Бога, Створитеља и Спаситеља.

          1. реалност је тakвa управо зато што је Божја воља таква.
            Бог није Србин, Бог је господар свемира и свега што је на свемиру , значи и Бог Албанаца.

      3. O kojoj budućnosti , kojem statusu?
        Sa ovakvim natalitetom u Srbiji, i onakvim natalitetom na kosovu(natalitet albanske nacije), šta mislite, kakvo će stanje (status) biti na teritoriji KIM?

        1. Za Vašu informaciju kod njih natalitet nije uopšte više veliki, dosta se iseljavaju, sem manje grupe „odabranih“ ostali sada žive prilično bedno, sada im još uvode i plaćanje poreza što dosad nije bio slučaj. Sve su to strane države finansirale. Zato se njima a i još nekom žuri za priznanjem te nazovi države, sa 64% srpske imovine, sa našim manastirima, crkvama, …

      4. A šta je sa republikom srpskom, tamo imamo srba otprilike kao šiptara na kosovu pa zašto vučić kao nekada djindjić nije povezao ta dva slučaja pa ih rešavao u briselu paralelno.

    2. Коментаре под псеудонимима не би требало објављивати! Напиши лепо своје име и презиме, па коментариши!

      1. I ti si mi hrabar Neboisa puno ime bez komentara. A pito bi Vucica o razmisljanju o Kosovu do 2012 i one tribine u Nisu SNS kad je ruski konzul izgovorio ono sto je izgovorio da je Kosovo Srbija a sad se predaju i Rusija i srbija. Vazno je da je Vucic dobio izbore.

      2. A ti bi da se svi eksponiramo kao sto ti volis, sta fali nadimku, a i koga briga kako se ja zovem.

      3. Toje prava istina Vucic misli daje on najpametniji i da moze o svemu sam da odlucuje.Mislim dase izgubio u samovlascu.O Kosovu moze samo narod Srbije da odlucuje.Sto puta se do sada izjadnio daje Kosovo izgubljeno i kao dase on sada bori za Kosovo. Nema pravo da ni on ni njegova partija o tom pitanju odlucuju.

          1. Pa cek,ako je izgubljeno, nije protiv siptara vec protiv Nato-a,zasto onda hrli sa svojom demagogijem u narucje tih koji su Kosovo i oteli ratom?

          2. Što kaže jedan poznati pesnik, ako je izgubljeno – zašto nam ga traže. A Toni Bler, Gerhard Šreder, i ostali koji su nas bombardovali, kako su nam sad prijatelji, i za jedan dolazak dobijaju velike honorare? Poručujem njima, A. Merkel, onom malom francuziću, i ostalim sa tzv. zapada, dalje ruke od nas, a taj truli zapad kome treba pa neka idu tamo

    3. Nila, na teritoriju Republike Kosovo, kada god vam padne pamet možete doći bez ikakvih poteškoća, ne mora biti srpske vlasti da bi se osećali sigurno. Kao kad putujete u Grčku, Crnu Goru ili Bugarsku. Kosovo danas ima sve atribute državnosti, dopalo se to nekom ili ne. Tim prije, to bolje da srpska politička elita i SPC shvate da ni u snu ne mogu više praktikovatri suverenost, jer od 1878 godine do 1999 godine trajao je srpsko-albanski konflikt – u manjem ili većem intenzitetu, rane su isuviše duboke i vrlo sveže da bi se eksperimentisalo s nekom novom idejom o „kombiniranoj suverenosti“. Naj tragičnije je da se država srbija ponaša kao da se ništa nije desilo 1998/1999 godine – a statistika na žalost je poražavajuća: 12.000 ubijenih, 1.000.000 proteranih, oko 3.000 ratnih invalida, 150.000 uništenih imanja… i na hiljade i hiljade tužnih sudbina.

      1. Uz dužno poštovanje Besnik, vi ste samo faktički nezavisni i to samo od Srbije, ali zavisite od svih ostalih, pa čak i od nas, jer je država i državnost forma koja određuje sadržinu. Od nas zavisi da li će ta vaša državnost biti u večitom “čistilištu” čija trajnost zavisi od volje sila koje su vas priznale. Lično nisam protiv toga da vam omogućimo ulazak u UN npr. pod uslovom da se demilitarizujete, jer zaista ne vidim poentu da neprijateljski nastrojenog i militantnog suseda sa pretenzijama i na ostatke ostataka Srbije priznajemo kao nezavisne. Međutim, vi pokušavate da vašu državnost temeljite na “dubokim ranama” pretpostavljam albanskim? Vidite, naš kosovski mit je državotvoran jer se ne temelji na etnički čistom stradalništvu, već na ideji da silu možeš prevladati ako ne dozvoliš da ti duša bude pokorena. S tim u vezi, ne slažem se sa onima koji brkaju kosovski mit kao ideju sa teritorijom Kosova. Dakle, naš mit je ostvario svrhu ponovnim uspostavljanjem državnosti. Ali tu dolazim do problema kod vašeg državotvornog mita gde vi ovde sugerišete kako su “rane duboke”, samo vaše, tesu valjda te rane državotvorne? Dakle, vaš državotvorni mit se suštinski zasniva na ideji jednonacionalnog eksluzivnog stradanja i naravno time je neposredno uperen protiv Srba, slično kao hrvatski, crnogorski i bošnjački državotvorni mitovi. Vidite, ako bi se na tom temelju gradile države, na mitu o etnički čistom ekskluzivnom stradanju, onda bi Srbi svoju državnost temeljili na Jasenovcu i na npr. na stradanja u II sv. ratu u Velikoj Albaniji Musolinija i Hitlera. Drugim rečima, svako ima svoj mit na kojem legitimiše svoje pravo na državnost, samo naš je iz srednjeg veka, a da je pri tome i dalje mlađi od svake crkve na Kosovu i nije fokusiran na etničkog neprijatelja, te je ako se dobro protumači i manje problematičan. Dakle, molim vas ne potežite “duboke rane” kao argument državnosti jer bi onda mi po tom takmičenju u državotvornom etničko čistom stradalništvu vas i vaše drugare Hrvate i Bošnjake lako potukli do nogu. I pogledajte se u ogledalo jer ne postoji nešto poput etnički-čistog stradanja, pogotovo ne na Kosovu, te ćete možda dtugačijim pristupom na temelju saradnje a ne na temelju „moralno superiorne žrtve“ dođete do članstva u UN pa možda i do toga da ne zavisite niti od nas niti od vaših sponora.

        1. Ovde je izgovorena jedna velika zamena teza.Srbija je ta koja se militarizuje i koja nabavlja ofanzivna orudja a Albanci sa par oklopnih transportera dzipova i pesadijskog naoruzanja ne pokazuju to sto vi govorite.I predsednik je govorio da sanja da mu defiluje 10 000 ljudi kome i zasto sluzi taj broj vojnika i zandarmerije.Srbiji nepreti nikakva opasnost i da je to tacno sta bi i sa milion vojnika kada si u potpunom obrucu NATO zemalja i NATO vojske.Da demilitarizovati prvo ove nazovi vojskovodje i stratege i njihove planove o naoruzavanju uspostaviti demilitarizovanu zonu izmedju Srbije i Kosova i nadgledati je medjunarodni posmatraci uz obavezu zajednickog patroliranja tom zonom.Zonu proglasiti za slobodnu industrijsko trgovacku celinu i u nju krenuti biznis .sto vise para mitovi padaju u zaborav a samim time i lepa buducnost.

        2. Srpska pravoslavna crkva je proglasila za sveca Milorada Vukojičića (Popa Macolu) u 2005. godine u manastiru Žitomislić u Hercegovini, uprkos protestima žitelja Pljevalja koji su tvrdili da je ratni zločinac. Uz Vukojičića je istovremeno za sveštenomučenika proglašen i Slobodan Šiljak, koji je takođe po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke krvlju nevinih. Glumac Mihajlo Janketić, čija je majka zaklana, taj je čin nazvao „amoralnim“ („To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik“). Miodrag Stamenić iz Pljevalja protestovao je zbog kanonizacije sveštenika Milorada Vukojičića, za koga tvrdi da mu je u Drugom svetskom ratu ubio članove porodice: djeda Dika Stamenića, babu Jule i oca Ljuba, 1944. godine u Pljevljima.
          Priča pokojnog glumca Miše Janketića izuzetno je vrijedna za razumijevanje srpskog društva. Postoji izravna veza između prihvaćanja da majčin ubojica može postati svetac proglašen od strane SPC , i koljača svih tih hrvatskih, bosanskih, albanskih, srpskih i romskih majki mogu postati heroji. Postoji izravna veza između Pop Macole i generala Mladića i onih koji su ubili hiljadu i dvadeset četiri djece u posljednjem ratu na Kosovu.
          Ali njegovo je priznanje univerzalno. Miša Janketić je precijenjena metafora za Srbiju, ali više ili manje pogođena u svim društvima bivše Jugoslavije, u kojima je tiha većina smatrala ratove i ideologije mržnje tako nesretnima da nisu htjeli sudjelovati u njima odbaciti ih.
          Jednostavno, iz gore spomenute priče proizlazi Vaš odgovor post-u koji sam ranije poslao. Ovako podeljeno srpsko društvo nije u stanju da se suoči sa sopstvenim greškama i počinjenim zločinima za vreme raspada SFRJ. “Duboke rane” jesu dio temelja državnosti Kosova, međutim glavni oslonac te državnosti je želja za slobodom i biološki opstanak Albanaca, Turaka, Roma, Hrvata i Torbeša na teritoriji Kosova, koji je bio ugrožen planovima kolonizacije Kosova srbima iz RSK i RS. Nismo željeli da doživimo sudbinu Mađara, Švaba i ostalih manjina koji su prije bile dominantne u Vojvodini. Ovo etničko čišćenje je učinjeno po uputama “Načertanija” Ilije Garašanina iz 1844 godine.

          1. U Vojvodini koja je mnogo veca i sira od one koju su omedjili Titovi crveni komesari koji su i Kosovu dali statud pokrajine Srbi su bili vjekovima najbrojniji narod.U oba svjetska rata su i Madjari i Njemci cinili zlocine prptiv Srba a i ranije u vrijeme Austro-ugarske.Da i to nije bilo djelo Garasanina?Njemcu su iz Vojvodine raseljeni u vrijeme komunisticke vlasti pa mi nije jasno kakve to veze oma sa Garasaninom.Vi Albanci ste Kosovo sistematski etnicki cistili od Srba i od svih tih drugih koje si nabrojao Hrvata,Bosnjaka a posebno Roma pa je ta tvoja prica o vasoj borbi za neko multietnicko Kosovo cista laz i izmisljotina.Pop Maca jeste bio zlocinac i Siljak takodje ali i takvi kakvi su manji su zlocinci od Tacija i Haradinaja koji drze vlast na Kosovu.Misa Janketic je jedan od mnogih Srba koji ima hrabrosti da govori o greskama u svom narodu a ko od vas Albanaca ima hrabrosti da kaze nesto o vasim zlocincima?Kosovo je 500 godina bilo okupirano pa je opet bilo Srbija i bice ponovo!

          2. Misa Janketic je bio obican parazit i profiter kao i mnogi posle rata. Sto ovu pricu ne iznese za zivota, nego nam je ostavi da se mi i dalje delimo. Kad pomislim na njega i tu njegovu patetiku, hvata me mucnina …

      2. I nacistička Nemačka i NDH su imale atribute državnosti,što ne znači da nisu bile zločinačke tvorevine!!!

        1. Ako mislite na Srbiju radikala i SPS -onda ste u pravu.
          Oni se prave kao da nista nije bilo.Pogotovo tokom njihove vladavine prilikom raspada ex-Yu, 1990-95 god. i 1999-2000 g.

      3. Da li je Kosovo deo Srbije ili ne zavisi iskljucivo od velikih sila, clanica SB UN, a ne samo od Amerike i Evrope. Rezolucija 1244 je jos uvek na snazi. Dok je tako, Kosovo je sastavni deo Srbije, sta god na zapadu mislili o tome.
        Sa druge strane, Albanci su imali 20 godina da naprave pristojno drustvo, u cemu nisu uspeli. Na Kosovu vladaju kriminal i bezakonje. Ljudi se masovno iseljavaju. Danas na Kosovu zivi bezmalo million ljudi, skoro duplo manje nego sto ih je bilo pre 30 godina. A to se nece promeniti time sto ce postati deo velike Albanije. Da li je to slika drustva koje Albanci zele? Drustva u kome niko ne zeli da zivi?
        Albanci moraju da razumeju da ce Amerikanci jednom otici sa Balkana, a taj je dan je po svoj prilici jako blizu. A nasa deca ce ovde ostati da zive zajedno. Ovo nije pretnja, ovo je poziv na razum. Ne mogu Albanci da grade Veliku Albaniju na ustrb Srbije, to ce se neminovno zavrsiti novim ratom, koji Albanci samostalno ne mogu da dobju, jer oruzje nemaju. Uzdati se u NATO ili Tursku je krajnje iluzorno.
        Krajnje je vreme da razumemo da smo usmereni jedni na druge, i da mir na Balkanu zavisi iskljucivo od nas. Mi moramo da krenemo da se ponasamo kao zrele nacije, da razumemo koliko smo bliski jedni drugima, uprkos drugacijem jeziku i veri. Autonomija da, nezavisnost ne. Zna se gde su crvene granice – vojska, porezi i spoljna politika mora biti zajednicka. Ja zelim da cujem albanski jezik u parlamentu Srbije, zelim albansko ucestvovanje U suprotnom nam sledi vecni ciklus nasilja, u kojem, plasim se, Albanci ne mogu izaci kao pobednici.

        1. Fino, a u Srbiji vlada po[tenje i yakoni.

        2. Da bi me mene pitao ja bih danas uradio 3 stvari,

          Da se ujedinujemo sa Srbijom
          Da Imamo nas Premijer a posle 20 godina i Presednik da bude Albanac
          Da budemo mudri i cekamo maksimum jos 20 godina i uzimamo celu Srbiju

          Ali nece da me slusaju, Srbija gubi preko 90.000 ljudi minimum svaku godinu to fakticki znaci da za 20 godina Srbija bice 1.800.000 manja, plus danas Srbija ima tacno 2.583.577 penzionera sto znaci da su stari od 65 godina sada matematicki racun i gledajte 6.500.000 Narod Srbije od 7.186.862 sto su samo 83.3% Srbi sto znaci da srbi su samo 5.000.000 te da su 2.583.577 penzionera i posle 20 godina mislite gde bi mi Albanci bili, ne treba da se zurimo…treba da budemo zajedno „Ja volim vise do Beograda da bude nase“ ali ne slusaju moji politicari.

      4. Па Теби Косово је слободно,са атрибутима држанности.Онда омогућите повратак протераним Србима, јер Албанци су се одавно вратили.Заштитите српска домаћинства од крађа, паљевина…. И то је одлика државности.Колико злочинаца сте казнили….

        1. Sloba je predao KiM, kao i Krajinu, a slike mu i dalje vise kojekude po Srbiji! I da zlo bude vece- vladaju nam i danas njegovi ucenici! Kosmet nam je otet na silu, a sloba nas je svojim suludim taktiziranjem dotukao! Kako bilo- Kosmet nam je otet! I nikada se sa tim ne smemo pomiriti i ne daj Boze aminovati ih kao nezavisne! Oteto-prokleto!

      5. Заборабих, када Ти је тако добра ситуација на Косову, зашто не живиш тамо?

    4. Nilo@
      Čije je onda? Zašto je hajka da ga Srbija prizna onda aktuelna, ako nije naše? Prijatelju vremenska distanca definiše šta je čije, i tako je bilo kroz celu istoriju, a ako smo trenutno u takvoj situacji kakvj jesmo, treba činiti sve da olakšamo vreme koje dolazi, i koje samo nama može doneti korist po tom pitanju. Globalne pozicije se menjaju i nekome je žurba da ga Srbija parafira! Bez pameti, i strpljenja se nista u životu ne može napraviti.

      1. Мој коментар је јасан.Говорим чињенице, а ни једног момента нисам за независно Косово.Добро је речено, у предходном коментару, и НДХ је имала атрибуте државности. Ја се искрено надам да ће и ,,држава Косово,, имати исту судбину.

        1. Kosovo nije NDH u njemu nisu masovno ubijani Srbi po tom tvom principu pre ce nestati Srpski entitet u BIH jer se zna na cemu je nastao na istoj ideologiji kao i NDH.I najvaznije na Kosovu je uvek zivelo preko 90% Albanaca a na kraju krajeva cije ovce njegova i livada.Tako bolje predji na temu sta je dovelo do toga da vec 150 godina Albanci nisu mogli da dozive Srbiju i Srpski narod kao svoje nesto sigurno nije bilo uredu i sa nama ako mislis da su samo oni krivi.

          1. Glupost, čije ovce tom i livada, što onda čikago ne prisvoje Srbi, lupam, svuda u svetu postoje etničke grupe koje žive na odredjenoj teritoriji, što im po automatizmu ne daje za pravo da traže i svoju državu. Što se tiče otkad su albanci na Kosmetu, pre prvog svetskog rata brojka je bila 60-40 ako se ja dobro sećam, lošom politikom kraljevine zatim i federacije srbi su iseljivani proterivani i omalovažavani od strane Albanaca. Ovo je samo igra velikih sila oko dve bedne male države, gde je za sada srbija izvukla najdeblji kraj ubedljivo, ali čini mi se, što nije dobro, to je nesreća Balkana da će nam u budućnosti doći još problema…

    5. Kosovo smo vracali i posle turske vladavine i nema razloga da to opet ne uradimo. I prestanite sa tom propagandnom gluposcu, poziv na postovanje medjunarodnog prava nije poziv na rat niti je zapad ceo „svet“.
      I da mozete otici na Kosovo i sad sem ako niste Marko Djuric i ne iritirate ljude tamo lazima o 5:0 za nas.

  2. Samo se drzati 1244. Ponavljati svima da je KiM srpska zemlja i teritorija. Stavljati u pitanje samoproglasenost i pravo pojedinih da to i podrze,priznaju,ako treba i pred sudom. Jednostavno imati STAV. Ukoliko evropske zemlje zele Srbiju u njihovoj zajednici, postovace je kao takvu celinu. Pregovori oko statusa KiM samo kao neotudjivi deo Srbije.

    1. @rdjavIvuk***Ako je KiM srpska zemlja i teritorija onda su i tamošnji Albanci građani Srbije a to niko ne želi da pomene! Pregovori oko statusa Kosova ali kao neotuđivog dela Srbije?! To je nonsens,besmislica.Čemu onda „pregovori“?Zar mislite da će se kosovski Albanci dobrovoljno odreći dostignutih ciljeva?

      1. Zašto onda trošimo tolika sredstva, ako nismo u stanju da sačuvamo trecinu teritorije Srbije? Ja mislim da nećemo moći da sačuvamo ni Sandžak, ni Vojvodinu, ni …Neće se ništa sačuvati. Bežite deco. Ovde će biti sabirni centar za Arape i ostale.

        1. Necete vi nista sacuvati, jer ste takvi kakvi ste. Bandoglavi, arogantni, agresivni. Ko bi sa vama? Pa ni mi Srbi koji se sa vama ne slazemo, nismo ostali u zemlji. Samo nastavite sa SNS-om, Zavetnicima. Misom Vacicem, Simom Spasicem, MarijanomRisticevicem I daleko cete dogurati. Nema drzave bez ljudi, a ljudi je sve manje dok se vi inatite I histerisete kao klimaktericne usedelice.

      2. Jeste, u pravu ste. Ispada, nekako, da je sve nonsens. Postavili ste „pametno“ pitanje, „Zar mislite da će se kosovski Albanci dobrovoljno odreći dostignutih ciljeva“ a, odgovor je jednostavan, NEĆE. Ali, zaboravili ste da postavite pitanje, koje bi, ako ste Srbin, morali da postavite sebi i svojoj državi a ono bi trebalo da glasi: „Zašto bi se Srbi i Srbija odrekli svoje suverene teritorije, koja je po medjunarodnom pravu i Rezoluciji UN 1244 njena suverena teritorija“? Šta bi Srbija time dobila? Verovatno se još uvek zanosite „skojevskim“ snovima, pa se nadate da će izdaja sopstvene otadžbine i odricanje od jednog njenog dela, umilostiviti albansku „alu“, koja će, sasvim sam siguran, već sutradan, nastaviti da „burgija“ dalje. Inače, kosmetski Albanci su oduvek bili gradjani Srbije, to niko ne spori. Tačno je da su bili diskriminisani ali, samo pozitivno. To znamo mi koji smo živeli medju njima. Imali su sve moguće povoljnosti, koje nama Srbima nisu bile dostupne.

        1. Vi mešate babe i žabe. Rezolucija 1244 se odnosi na SRJ, a ne na Srbiju.
          I još nešto. ukoliko bi i uspeli da se Kosovo vrati pod okrilje Srbije, onda bi bio definitivan kraj iste. Kosovo, Sandžak, deo Vojvodine i nešto potkupljenega naroda bi jednostavno izabrali na izborima svoje, koji bi činili većinski deo Skupštine Srbije. Da li sada vidite kraj države koji se polako pojavljuje iz magle?
          Ukoliko Srbija želi da se ikada vrati tamo gde je njeno mesto, a to je u EU i NATO, onda treba brzo reagovati i izvući ono što je najpotrebnije. Ovaj zamrznuti konflikt vodi Srbiju u duboku izolaciju iz koje se neće više izvući.

          1. Srbija u EU?
            Nije mi jasno zasto bi neko mislio da ćemo ikada ući u EU? U svakom segmentu naseg drustva korupcija je 90 posto ….NIKADA necemo uci u EU, to je samo san sa ovakvim društvenim sistemom/strukturom
            Zašto bilo šta priznavati?
            Eto njihovo je, zive u vecini, Srba jedva da ima, neka im….zašto im treba naše priznanje, ako je sve bilo legitimno!!!

          2. Vi ste jedan od onih „razumnih“ ljudi, koji zastupa mišljenje da je Srbija jača, što je slabija, i da je veća, što je više smanjujemo?! Rezolucija 1244 se odnosi na status Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije i to nema nikakve veze da li je Srbija tada bila deo Jugolslavije ili bilo kog saveza. Takvo tumačenje ima samo srpska peta kolona, koja je ovakvo „filozofsko“ tumačenje prava priimenjivala i kada je isporučivala Miloševića i ostale državljane Srbije.I ja imamu frižideru nešto zamrznuto, pa sam ga odmrznuo uprkos tome što nisam znao šta ću sa tim. Verovali ili ne ono što sam odmrznuo, počelo je da smrdi. Moj savet Vama i ostalim „progresivcima!, koji već broje desetine hiljada evra koje će zaraditi u EU i uživaju u bezbednosti NATO-a, ne odmrzavajte.

          3. E moj Knezevicu ti uvek kao pokvarena ploca. Svi mi „razumni“ Srbi smo placenici I izdajice, a vi valjda „nerazumni“ casni I umni. Problem je sto sa vasom cascu I umnoscu ova zemlja sve vise lici na kliziste ili jos bolje Titanik. I bojim se da ce kao I na Titaniku prvi u camcima za spasavanje biti velike patriote, a na dnu okeana nevini ljudi koji nikada nisu imali sansu da zive u pristojnoj I normalnoj drzavi.

        2. Zorane, medjunarodno pravo i Rezolucija UN1244 su dve odvojene kategorije. Nigde u toj famoznoj rezouliciji ne piše da je Kosovo suverena teritorija SRJ, već da je OUN isključivi nosilac prava da tehničkim procesom dovoede do konačnog statusa Kosova (s tim da je i suverenitet SRJ moguć). Pri tom, jedino telo koje može da tumači Rezoluciju je Savet bezbednosti, dakle nikakvi sudovi nemaju ingerencije nad tim. Mi smo sve to potpisali. Potpisali smo i to da je konačan status Kosova isključivo u rukama OUN. Zbog toga se i „nezavisnost“ Kosova zove „nadgledana nezavisnost“. To je jedna svojevrsna potpisana kapitulacija, gde je jedina šansa Srbije to što je to politička, a ne medjunarodno-pravna kategorija. Zbog toga neki ovde i zagovaraju pristup NATO-u jer je to adresa gde se rešava sve u vezi sa Kosovom.

        3. Gospodine ,ovde se iznela velika neistina i zbog vas Kosovskih Srba je bila bombardovana Srbija jer ste se mnogo lepo ponasali prema komsijama kada su oni morali da se late oruzja a poznati ste bili ko neradnici koji su ziveli na drzavnoj grbaci i bili korumpirani od strane albanaca za sve sto ste mogli da zaskocite od prijema u vrtic pa do gradjevinskih dozvola i tendera.A tu praksu nastavljate i danas po Srbiji pokupovali ste parama od prodaje kuca i zemljista sva drzavna radna mesta .Primate plate od Kosova Srbije Kosovski dodatak svercujete i sijaset drugih radnji tako ostavite nas vase demagogije i narucivanja one pesme po kafanama Niko mi nece oteti Kosovo..naravno da nece jer ste fa suludom politikom prvo izgubili pa ste onda prodali sve sta ste stigli.

        4. @ Srdjan Pešić;
          ——————
          A medju tim „nevinima“, koji će kao u Titaniku, „potonuti na dnu okeana“, verovatno ćete biti i Vi kao jedna „nevina, naivna i prepoštena“ osoba?! Svako ima prava sebi da bira državu i društvo. Već je uobičajeno shvatanje, posebno medju srpskom moralnom golotrom, da bolji i pametniji beže iz Srbije a da gluplji i lošiji ostaju ovde? I ja mislim da biste Vi, i Vama slični trebali da odete jer ova država ne uvažava vaše kvalitete. Niste valjda glupi da ostajete u ovoj „propaloj“ državi. Naime, mi smo jedina država na svetu, koja je „propala“ uprkos tome što ima tako vredno, tako pošteno i moralno stanovništvo?!

          1. Ne brini Knezevicu otisao sam ja sa ovog Titanika pre 28 godina. Za ovo sto ste od Srbije napravili mene ne mozete da krivite. Vase je delo, pa uzivajte. A da ostaju oni koji nemaju izbora ili morala pokazuje gde smo i sta smo. I kakvi nas vode. Histericni Sofronije, tetkino dete, propali kafanski pevac i ostali ko da su iz oluka ispali. I da te ispravim mi smo propala (bez navodnika, jer tu nema ironije) drzava jer nas posteno i moralno stanovnistvo napusta i to desetinama hiljada svake godine. A ti se brate inati, sikci, krivi zlehudu sudbinu, prozivaj nas izdajnike. Samo ovaj gorepotpisani izdajnik nista nije ukrao iz Srbije, vec samo doneo i poklonio. A vasi patrioti i jaje ispod kokoske ukradose. Ali zato ne prestaju da tandrljaju o Kosovu. To je istina a ti kako hoces.

          2. Re: srdjan pesic/ Svaka čast na komentaru (replici) ‘Zoranu Kneževiću’ kojim ste u kratkim crtama oslikali stanje u kojoj se ova napaćena, izmrcvarena, posrnula i, u svemiru, izgubljena zemlja nalazi. Tzv patriote, umišljeni veliki Srbi, prosti i unakaženi, zaslepljeni,……….beskonačno guslaju jedno te isto i ako im(nam) se sve to gorko obija o glavu, duvaju u olupane ratničke trube, bodu celom svetu prst u oči, teraju inat gde god stignu, junače se i pumpaju ofucale mišiće……….i da ne nabrajam više, muka mi je, dok vozovi prolaze li prolaze pored nas. Nikada tu pameti nije bilo već samo halabuka, galama, urlanje, prostakluk,……. razbijanje zida glavom i more drugih gluposti. Završiću istom rečenicom: ….To je istina, a ti kako hoćeš.

        5. Kneževiću, ako si ti živeo na Kosmetu,onda sam ja na Marsu!
          Vi Srbi severno od Ibra ste najveći krivci,izdajnici i paraziti!
          Kako mi južno od Ibra ništa ne dobijamo,nit se spominjemo a ima nas više brojčano i katastarski.
          Štrpce nema problema sa Kosovskom vlasću,nego sa beogradskom/mitrovačkom mafijom od vlašći!
          Sve ste pokrali,prodali i popljačkali!
          Stidi se!!

        6. Sem mitomanije nista pametno nisi rekao? Uobicajene floskule bez racionalnosti?

      3. Pregovori unutar drzave Srbije koja postuje svoje gradjane,ukoliko postoji mogucnost autonomnog administrativnog delovanja,onda o tome pregovarati. Dobrovoljno se nece odreci. Ukoliko dobijaju pritisak od trenutnih saboraca , nepreostaje im nista drugo. Bondstil je jedini , ali jedini razlog zasto oni imaju podrsku. Moze sve, treba samo stav i volja. Uzajamnim postovanjem se mnogi nesporazumi resavaju.

      4. Imamo li mi u Srbiji cilj… Daj da nađemo neku šemu da nam se taj cilj koga nemamo i ostvari!!!

    2. I to je tacno ali ovaj nqs predsednik ni u jednom trenutku se ne poziva na rezoluciju 1244. Dao im.Briselski sporazum i izvrsio sve obavrze. Druga strana je imala jednu obavezu i tu nije ispunila. Ovaj i ovi nq vlasti su ugasili sve institucije koje su bile na KiM. I sta onda reci. Za koga ovaj covek radi. Za gradjane Srbije. Ne bih bas bio siguran.

  3. Jedino validno što stoji na papiru a što je srpski narod na Kosovu i Metohiji, odnosno na Severu rekao i izjasnio se, je referendum iz 2014 godine. Tada je uz najveći mogući odziv birača a sa preko 99% glasova potvrđena nedvosmislena želja i odluka srpskog naroda da hoće i želi da ostane da živi u Srbiji i da ni pod kakvim uslovima i nikada ne prihvata da bude deo ikakve priče o Kosova „države“. To je jedino izjašnjavanje naroda na Kosovu i Metohiji bar za poslednjih 30 godina.
    Ovo mora svako da ima u vidu kada se igra sudbinom tog dela srpskog naroda i prekraja ili odvaja taj deo teritorije države Srbije. Posebno oni koji su u Srbiju došli sa partizanima.Meni je njihovo srpstvo još na proveri!

    1. I u mojem selu su izglasali referendum sa PREKO 100% biraca da ce da se pripoje Nemackoj, i stvarno tako ispade, ko za Nemacku ko za Luksamburg, ko za Austriju niko ne ostade u selu…

  4. Ko sme da kaže ovako nešto čak i da je istina,KiM je istorijska srpska zemlja i ako na njega nemamo svako moguće pravo šta reći za Vojvodinu i ovakvom politikom svako će se drznuti da traži nešto“svoje“

    1. Istina je uvek pravi put ! Nije do onoga koji odlazi vec do onoga od kojeg se odlazi !

  5. Епископ Григорије достојан Патријарха, а Епископ Теодосије истински заштитник Српске цркве, народа и душе на косову и Метохији.
    Зашто се само борити за некакав статус Косова и Метохије, хоће ли то донети Српском живљу, манастирима и осталим вредностима сигурност, мир, несметан живот или се тиме постиже подела на наше и њихово и ЖИВЕО ШВЕРЦ?

  6. I tako, bilo pa proslo. Mislim jedna zemlja. Srbija. I to sve zbog jednog drugog parceta zemlje koji je htela a nije mogla da ima. Zbog svoje gluposti.

  7. Čovek blag i uvek kulturan koji zna i sme da iznese svoje mišljenje! Često sam napadan i osporavan, od običnog naroda obožavan zbog svojih dela! Pišite o njegovim delima, novinari. Počnite od obnove manastira Žitomislić, od mostarskog hrama…Nisu sva dešavanja u Bg i Srbiji. Srpski narod živi i u Hercegovini, i na Kosovu, i u Nemačkoj…

    1. I opet ce SuperSrbi reci da je to fantazija? A evo, kroz par decenija su se sve ostale fantazije obistinile.

    2. Srbin sam iz Vojvodine i autonomaštvo mi je strano, no često pomislim šta bi bilo da nam politiku ne vodi ova bolesna republička vlast. Vojvodina neće doći na red, jer je za otcepljenje zanemarljivo mala grupa ljudi. Mislim da se mi nikada ne pitamo koliko smo svojom bahatom i narcističnom politikom doprineli da stvari dođu dovde i da niko ne želi sa nama.

    3. A zašto da prvi ne ode Beograd? Meni to ima mnogo više smisla gospodine Gorane Crniloviću, nego da „ode Vojvodina“?! Naime, mnogo više fukare živi u prestonici nego u Vojvodini. Prema tome, po mom mišljenju, Vojvodina će, ako se Vaše „progresivne“ želje ispune, ostati „poslednja Srbija“.

  8. Nekom je važna tradicija jer svoj identitet temelji na njoj a nekom je važan novac jer svoj identitet kupuje njime. Vučić spada u ovu drugu grupu a ogromna većina srpskog naroda u prvu grupu ljudi. Zato Vučić mora da bude primoran da se povuče sa svih pozicija na kojima može da odlučuje o nečemu jer je jasno da je njemu samo važan novac, novac i još novca – to je cela suština njegovog bića i njegove politike. Ko ovo negira je u istom problemu kao i Vučić i završiće svoju karijeru na isti način kao i Vučić – nakon vrtoglavog uzleta doživeće strmoglav pad. Sramota je da jedan čovek sa psihičkim problemima bude na čelu države, tako se cela država predstavlja kao psihički bolesno društvo kojim valja onda manipulisati, što svet i radi.
    Čak i da je sve ovo što tvrdim plod moje uobrazilje da li ima neko normalan koji veruje da će se stvari po pitanju Srbije i naših života promeniti ako priznamo Kosovo – neće, jer će siledžije koje su i otele Kosovo nastaviti da nas siluju. Jedini ispravan način je insistirati na principijelnom rešenju za Kosovo – zaštita srpskog naroda i srpske baštine do nivoa potpune autonomije, ispunjavanje svih standarda civilizovanog sveta pa onda eventualno razgovori o davanju saglasnosti da takvo Kosovo bude deo UN. Do tada (a realno govorimo o decenijama) treba uređivati državu Srbiju da bude pravedna i pravična prema svojim državljanima a ne da bude privremeni logor iz koga ljudi beže čim ugrabe priliku.
    Kao što su se promenile okolnosti da danas može da se priča o podeli Kosova tako će se isto u skoroj budućnosti promeniti okolnosti da će se prednost na Balkanu davati državama partnerima koje su uređene na civilizovan način i koje nisu otomanske despotije a tome će se prikloniti čak i Rusija kad Putin postane prošlost.

      1. Sramota je da Danas dozvoljava ovakve nepristojne i primitivne komentare.

    1. Vucic sutra da izadje na Izbore pobedjuje sa ogromnom razlikom…. pa sam proceni kojoj grupi vecina srpskog naroda pripada….. Mrznja pravi ljude slepe…. Bruka sadasnje Srbije je katastrofalna opozicija a ona je jedina koja moze da se suprostavi i kontrolise vlast

  9. Tadic je proizveo raskol u SPC lažnim optužbama protiv episkopa a i Arterije je zahvaljujući politici svrgnut s trona ERP-a. Posto je isti bio miljenik episkopa Grigorija onda je kritika izostala. Vučica je pozvao patrijarh valjda želeći da pokaže kako SPC upravlja političarima a zapravo SPC tako srozava samu sebe.

  10. Bravo za vladiku Grigorija! Dosledan istini i samom sebi – bio i ostao „bez dlake na jeziku“! Najzad da se čuje šta se zaista dešavalo na Saboru srpskih vladika, tokom susreta sa predsednikom Srbije.

  11. Hvala episkopu Grigoriju na istini. Doduše, to smo i nazirali ali od lažovčine koji sedi na Andrićevom vencu, teško je bilo šta normalno čuiti. Kosovo sada nije u našim rukama i neka albanci njime upravljaju bez božije pomoći i našeg priznanja. Kada bude božija volja ono će se vratiti. Da li je to sto- dvesta ili petsto godina nije bitno. Ono je uvek bilo deo srpskog životnog i duhovnog bića i biće i dalje.

  12. Postovanje za savesno iznosenje utisaka sa sabora za episkopa Grigorija.

  13. zamrznuto stanje, čekati, hipotetički da sr prizna kosovo, slediće novi uslov…nema pomeranja ni milimetar!

  14. A zasto ne kaze sta je to episkop Teodosije rekao pa je bio napadnut? dali srbija zaista zeli da se nadje neki sporazum sa albancima i zastite nasi srbi na kosovu. Dali SPC zeli da se problem resi ili bolje odgovara trenutna situacija? Srbija ako zaista zeli u EU mora problem da resi a to trenutno moze samo Vucic… barem tako ja mislim

        1. Razmisli Duki da će kad tad isplivati spisak sa tvojim imenom i da si učestvovao u veleizdaji. Onda razmisli da nije naša generacija vratila teritoriju i stanovništvo Stare Srbije u srpske državne okvire; naša ga je izgubila na bojnom polju i cad ceh mora da plaća; da potpiše otuđenje tih teritorija i stanovništva, nema bijedan „vučić“

    1. Vladika Teodosije je „grešan“ zaista! Sa svih strana ga šibaju a on trpi li trpi. Nije on ništa morao da kaže.. Problem je druge vrste. Srbija na celoj teritoriji KIM nema nikakvu izvršnu vlast. A Beograd je namerio da kod Zvečana podigne stambeno naselje “ Sunčana dolina“ pa je Eparhija raško-prizrenska SPC trebalo na papiru da bude nosilac tog graditeljskog poduhvata i „protočni bojler“ za pare iz Beograda, koje bi išle neimarskim tajkunima iz Sverne Kosovske Mitrovice koji su bliski aktuelnoj vlasti u Srbiji.. Da bi se bilo šta radilo na severu KIM katastar i nadležna administracija je kod albanskih vlasti u Prištini, lokalna filijala u Vučitrnu. A albanskoj administraciji jedino ima preistup Eparhija raško-prizrenska jer je Priština zvanično uvažava. Da li je to Teodosije odustao od dila sa Beogradom u vezi budućeg naselja kod Zvečana, pa se zato predsednik Srbije obrušio na njega? Bilo bi dobro da se i vl. Teodosije javno oglasi.

  15. Ако неможеш да сачуваш своју државу пробао си ниси могао повучи се. Потписао си губитнички бриселски споразум Србија ту није ништа добила у пракси. На српској страни је 1244, никад се ниси позивао на њу.
    Само си претио овом народу како ће лоше да прође ако ти не предаш КиМ.
    Признај пораз и повучи се, јефтиније је данас него касније ниси толико способан и нису Србији пријатељи оне које ти називаш „мој/и пријатељ/и“. Треба само бити патриота, само храбро и поднеси оставку.

    1. @bocin: ne, neće se on povući. Moraće da se povuče narod! Narod je kriv, narod samo kuka ..i druge besmislice..

  16. Narod zna gde su granice Srbije.Iscrtala ih je nasa mladost na Kosarama. Ne moze Bajden i slicni da prekrajaju nasa ognjista dolàrskim sitnisem. Nas problem je sto nas vode deca iz partizanskih porodica,veoma niskih moralnih vrednosti, podmitljivih i plasljivih. Posle KiM sledi Radsa pa Vojvodina.EU i Amerika imaju plan za unistenje Srba i svih pravoslavaca. Nemamo mi sta da trazimo tamo. Srblji dodjite se pameti. Vre me je blizu. S verom u Boga za Srbiju i veru hriscansku.

    1. Partizanska deca? Pa već 20 godina kolo vodi četnička ideologija a i ovi na vlasti su se ponosili svojim četništvom. E pa kako su prošli u Drugom svetskom ratu tako prođoše i u ratovima ’90.tih. A i u miru poraz za porazom, jer ko god je navlasti prvo im je na pameti pljačka a ne državotvornost.

    2. Vatikan najjača i najmoćnija država na svetu nije priznala Kosovo to vam sve govori. Nikada ne priznati Kosovo.

  17. Gubljenjem KiM ozbiljno bi bilo dovedeno pitanje opstanka našeg srpskog naroda na ovim prostorima i država Srbija bi izgubila svoj indetitet.

  18. Ono što mene sada zanima je: A šta to nije tačno? Realno stanje tj stanje na terenu upravo pokazuje da su uzeli KiM a bogami i ujedinjenje sa Albanijom. Takođe pokazuje i da imaju svu nesebičnu pomoć naši starih „prijatelja“koji rade za njihovu stvar.Zato molim da mi pojasnite šta tu nije tačno, ali molim za odgovor bez politikanstva?

    1. Nisu „uzeli“, već oteli Kosmet. To je osnova i polazna činjenica. Nisu oteli Arnauti već njihovi patroni Amerikanci svestrano podržani od Engleza, Nemaca i dr. Kosmet je okupiran- dokaz Bondstil. Zato treba sa njima razgovarati i naravno napravili dugoročan plan i strategiju povratka otetog.

  19. Očito je da Vučić nije dorastao visini zadatka.
    Da je pogledao seriju „Kralj Petar I“ verovatno bi imao šta da nauči,a to je da neda Srbin svoje i nema cene kojom to ne može da plati.
    Te defetističke nastupe bez obzira od koga dolaze zaboravite. Naravno da je linija manjeg otpora podviti rep i onda „na miru“ vladati. Dokle?
    Suštinan je sledeća : Dali bi Alnanci živeli u državi Srbiji ukoliko je KIM njen deo. Odgovor je NE. Dali bi Srbi živeli u državi Kosovo ukoliko ona nije Srbija. Odgovor je NE. Onda neka vlast i ne pokušava da ih ubedi da je to njihov interes???? Zmači da bi jedino rešenje bilo granica na Ibru,dogovor oko srpskih svetinja i mnogo čega drugog.Drugog rešenja nema,ili možda ima, ali nije rešenje.
    To što je SPC htela da od Vučića čuje plan za KIM,pa on nikakav plan i nema.Da ima, javno bi bilo izrečeno plan je to i to,dobio za to podršku naroda,pa i korekcije mogu da budu minimalne u smislu „dobit za dobit“.Aleksandre Vučiću NISI MUDAR ČOVEK,sposoban ne znači i mudar.

    1. a mislis da je mudro iznositi sve u medije i narod? da ne radi mudro verovatno bi vec sve bilo reseno i Kosovo bi bilo u UN itd…

    2. Znate, kada je neko nepismen, onda nije ni zanimljivo ono što kaže:
      neda-treba: ne da, dali-treba: da li

  20. Наш проблем кроз векове је Русија, не КиМ, или ваљда мислимо да западне силе мрзе Србе а воле Албанце? Ко је створио Црну Гору? Ко је створио Велику Бугарску а ко вратио границу? Ко је међу Албанску омладину лансирао „Косово република“ преко Енвера Хоџе? Ко је Месићу дао орден части? Ко је први погазио Резолуцију 1244 повлачењем руског контингента са КиМ 2003 -ће? Престанимо глумити мале Русе на Балкану за њихове интересе, у проблему смо. Морамо обновити савез из два светска рата са Америком, Британијом и француском.

    1. Pronadji na internetu objavljeni razgovor naseg tadasnjeg Ministra Spoljnih Poslova Svilanovica i Ruskog Premijera, Primakova, na sastanku u Johanesburgu, Juzna Afrika, u prvoj polovini 2000tih, dok je Djindjic jos bio ziv. Svilanovic je Primakovu postavio upravo to pitanje: Zasto ste se povukli?! Primakov mu je rekao, da je dolazak na Kosovo dogovoren sa Milosevicem, i vojnicki izvrsen. Nakon uklanjanja Milosevica, Rusija godinama ceka na poziciju nove vlasti u Beogradu da im kaze zasto su na Kosovu i sta se od ruskog kontigenta ocekuje u novoj situaciji. Djindjicev Beograd je cutao kao mulac, ostavljajuci Ruse da se kuvaju u kosovskom sosu, kao da nisu dosli na srpski poziv.
      ‘E, pa nismo mogli da znamo sta vi hocete, kada ni vi sami ne znate sta hocete! I povukli smo se!!!!’
      Tako je bilo, … tako i ostalo!!!

  21. Mislio sam da vi administratori štitite Safetu i Dražu, a sad ( bez ikakvog razloga ) štitite i uvaženog episkopa.

    1. Znači.
      Jedini plan, ako se to tako može nazvati, je da strpljivo čekamo čudo, tj. da se „probudi“ Rusija i da zbog nas i za nas izazove III svetski rat, u kojem će nadmoćno pobediti Zapad i sve ostale neprijatelje pravoslavlja, a kao nusproizvod i iz zahvalnosti za podršku, vratiće nam Kosovo na tacni.

  22. Saznali smo konačno da nije sve bilo med i mleko kao što part.Irinej pokušava da predstavi. Ovaj nečastivi uzima sebi za pravo da napada vladiku Teodosija! Ja se divim smirenosti nekih vladika,jer je zaslužio da ga naglvačke izbace zbog bahatosti. Jednom navijač-huligan,uvek to ostaje.

  23. Molim sve .pametne’ da puste one koji zakonom određeni da pokušaju da reše problem najbolje što mogu. A inace sami smo ga prodali za velike novce još od 1980 što (kuće, plac eve.stanove) i ti se vratiti nemaju gde a i ne bi želeli. Pa ko će da se vrati i nastani kad i u svoja sela u centralnoj Srbiji ne želimo ni da obiđemo. Takvi smo mi patriote -na papiru! A kako dalje? Vas i mene niko pitati neće sigurno a još manje poslušati.

  24. Ljudi moji čime se mi bavimo,pa nas kako je sada stanje neće biti ni polovina za koju deceniju,pa šta će nam zemlja ako u njoj nema ko da živi,pa oni (Šiptari) imaju samo da ušetaju bez ikakvih problema,dozovismo se pameti i čuvajmo makar ovo naroda što nas je još ostalo,

  25. Kakav je ovaj precednik licemjer. Albanska strana ima neprikosnovenu podrsku zapada. A za vrijeme prethodnih vlada nijesu imali g. precednice? Prethodne vlade su izdale Kosovo? Vi ste ga branili. Zamolio bih Vas da prestanete da ga branite. Drugo: Jednog jutra ce neko da nas probudi kao i u slucaju Crne Gore. Jedno osnovno pitanje…cak i da je izgubljeno kao teritorija za Republiku Srbiju…sta je sa imovinskim pravima fizickih i pravnih lica, sta je sa statusom crkve na KiM i najvaznije i to ni u jednom slucaju ne pominjete…sta je sa tribunalom za ratne zlocine na KiM??? Od Srba nema ko nije osudjen. Dakle sad mogu samo jos da odgovaraju Albanci. Zasto nikad ne pominjete taj Tribunal? Da ja vodim pregovore, to bi mi bio uslov za priznavanje Kosova: TRIBUNAL Tek nakon toga se moze razgovarati o pomirenju. Do tada cemo cekati sledece nemire. Ne mislim da ste svjesno dosli u tu situaciju. Mislim da ste dosli tu diletantskom politikom. Vi ste nesto pregovarali i ispunili. Oni nista nijesu ispunili. Sad ste to shvatili, samo ne znate kako da izadjete iz Toga, a da ne ostanete Vuk Brankovic. I kad smo kod Crne Gore: Dozvolili ste da se osude drzavljani Srbije u Crnoj Gori za drzavni udar, za koji nijesu mogli da nadju oruzje odnosno da bude jos smjesnije unistili su ga u drugu drzavi. Bratislav Dikic je sluzio 20 godina u specijalnim jedinicama RS i sigurno je nosilac drzavnih tajni. Da li taj covjek smije tek tako da napusti drzavu. Skeneri nijesu radili u vrijeme kad je BD prelazio granicu sa CG. Ja vas pitam sta je sa srpskim skenerima?? Da li i oni nijesu radili? Da vidimo kad je napustio drzavu Srbiju i kako. Dovoljno je pogledati Vase izjave na dan drzavnog udara i nedelju dana kasnije. Jasno se vidi da ste dobili instrukcije. Je li to zbog novca iz Pariza?

  26. Ima mnogo pametnih Srba , ali sa malo uticaja , kao i onog drugog .
    Srpska sposobnost ne odrazava stanje u kojem zivi nacija .
    Kako sposobnost da se priblizi uticajiu .

  27. Bilo bi simpaticno da se rec EPISKOP prevede sa Grckog jezika na Srpski NADZORNIK.

  28. Da li je to onaj vladika sto je po kazni dobio eparhiju u Nemackoj jer je Srpsko vece kzvacio iz prostprija u Dubrovniku, trgovao i svercovao uzduz i popreko? Inace pretendent na mesto patrijarha sa Amfilohijem, Teodosijem, Mladjanom Djordjevicem. Nema cime se nije isprljao, od spekulisanja i skupljanja bezbednosnih informacija do politike. Nego ti bratac sredi svoju eparhiju a ne drugima da delis lekcije i rakav moralises.

    1. Barataš samo sa informacijama iz tabloida! Da to je onaj što reče da škola nije magare i da ne može da podrži predsednika tadašnjeg jer je kupio diplomu. Imaš li ti kakvu diplomu?!

      1. Zuta stampa bi bila kada bih pisao da su doticne vladike sa Djordjevicem i pok. Rakicem radili za strane agenture. Tuzba vidjenijih Dubrovackih Srba nije trac, kao ni druzenje sa Resetnjikovim i Nocnim vukovims po Pridnjestrovlju, na pr. „Srpski kod“ i „Grigorije buntovnik“ po medijima, sve za ruske pare. Ne mozes biti istovremeno i demokrata i kleronacionalista, ili ja negde gresim?

        1. Grešiš prijatelju, pročitaj šta taj čovek piše. Poseti Žitomislić, Hram u Mostaru, Tvrdoš…A o izdavanju prostorija je smešno diskutovati. On je samo misleći čovek kog ne možeš ovako svrstavati nikako.

          1. Tvrdosko crno cesto pijem. Ali mislim da ti gresis, premda mozda iz neznanja. Da su mu to politicki afiniteti, jesu; da su ga tuzili za ono sto sam naveo vidjeniji Dubrovacki i dr. Srbi – jesu; da je u ekipi sa Amfilohijem, Teodosijem i ostalim malobrojnim Mladjinim vladikama, jeste. Da postoje velike indicije da su neki od njih operativci sluzbe ili sluzbi, i to se prica po carsiji. Mostarski manastir dovrsava, predsednik, sta onda reci? Nego svi ti sto se mnogo zaklanjaju iza srpstva imaju vise lica.

  29. Косово је под окупацијом НАТО ПАКТА е то је права истина.Кажу нема пуно Срба на Косову,хало људи у Њемачкој живи 5милиона Турака али је ипак Њемачка држава а није Турска !!!

  30. Vreme je da i crkva,kao veoma vazna institucija u zemlji Srbiji odluci na cijoj je strani..Strani naroda ili strani uzurpatora drzave,ali odma’!!!

  31. Sramota za srpski narod. Umesto da se razgovara i polemise o resavanju pitanja o Kosovu i Metohiji nas predsednik napada Amfilohija! On da je neki covek dao bi ostavku jer ne zna da se izbori za Srbe na Kosovu. Muka mi je vise od njegovog glumatanja i hvaljenja…

  32. Kako se predsednik nije setio da pomene kako je kapitulacija Kosova potpisana posle Nato bombardovanja i besmislenog rata sa najvecom vojnom alijansom…on je tada bio u Vladi! Kako se neko od vladika nije setio da ga to pita? Ovako ce za sve opet biti krivi strani placenici, nezavisni mediji i setaci…Vrh crkve treba da izadje sa saopstenjem da je za gubitak Kosova odgovorna u najvecem delu Vlada SPS-JUL-SRS koja je vodila pogubnu politiku i posvadjala nas sa dojucerasnjim saveznicima!

  33. Čitam komentare i ne shvatam, najveći broj nije u vezi intervjua vladike Grigorija, čovek govori o Vučićevom nastup u u patrijaršiji i njegovom planu za Kosovo, a neki o patriotizmu, neki o rezoluciji, Lazarevoj kletvi i još koješta.
    Plan ne postoji i nije postojao ni promil šanse da dođe do podjele, Vučić je iskoristio Kosovo da preuzme vlast i zamajava naivne pričom o nekakvom razgraničenju i tobožnjim smetnjama iz Srbije da do razgraničenja dođe.
    U Srbiji o svemu odlučuje Vučić i niko nema kapacitet da ga ometa u bilo čemu.
    Vladika Grigorije je pametan i častan čovek, pa je očekivano da ne naseda na političke fore i govori istinu.

  34. Da li bi Episkop Grigorije dobio ovoliko prostora u medijima da nije napao Predsednika Vučića? Može on sada da priča šta hoće, gde je bio od 2000. do 2012. kada je Kosovo i Metohija predavana od samih državnika Srbije.

    1. Izvini, ko je koga napao? Čovek je ispričao svoj doživljaj pomenutog okupljanja. Biranim rečima, pristojno…Što ti napadaš vladiku i ugrožavaš njegovo ljudsko pravo da iznese sopstveno mišljenje?!

    2. Gosn @Pepe,potpuno ste u pravu kada tvrdite da je Srbija prodavana od nasih drzavnika(Bogami i od naroda),jedino moram da Vas ispravim po pitanju vremenskog perioda u kome je to radjeno – ne samo od 2000. do 2012.,kako Vi tvrdite, vec od 1945. do 2019. I ako mogu da primetim da je nenormalno ubrzanje toga procesa upravo od 2012. do danasnjih dana.

  35. VRLO JE INDIKATIVNO DA GLIGORIJE ANALIZIRA DJELOVE RAZGOVORA I NASTUPA G-DINA VUCICA. A. NE SPOMINJE NI JEDNOM RIJECJU SVOG „BRATA U NOVCU I VALSTI“ , M DODIKA . IMA I GLGORIJE ORAHA U DZEPU A NI NJEGOVO MASLO NIJE ZA BOZICA …..ZNAJU TO TREBINJCI VRLO DOBRO

    1. Grigorije, ne GLigorije, znate šta ima u dzepu, a ime ne znate, Trebinjci mu bar ime pravilno pišu!

  36. НЕ говорим о власти. Говорим о нама,народу и роду Србском. О нашој националној свести, јединству,колико смо јаки, толико ћемо више постићи. Не предавати се,бити мудар, лукав,упоран,жилав.Ваљда научисмо нешто из наше, какве-такве историје. Па,шта рећи момцима са Кошара и Паштрика?!?! А ШТА породицама погинулих, инвалидима,….?!?! Не бих тек тако „ломила преко колена“. Да не помињем будуће генерације.ШТА ЊИМА одговорити на питања којих ће бити.Усправи се Србијо, никада ти није било лако,али већ вековима ПОСТОЈИШ.Са Косметом!!!!!

  37. Како год изгледао план за КиМ, а сада никако, али ако га буде биће бољи од вашег! Ваш је план, како кажете, да предамо КиМ јер није више наше! Није наше али наша војска није потписала капитулацију, нису је у борбама покорили и разоружали Шиптари и странци! Наши јунаци су одбранили границу државе! Ко има права да попљује њихове жртве и тако једним потписом поклони део своје државе? Ми морамо да бранимо ту свету земљу и народ па како буде биће!

  38. Lepo i bogato se zivi u Nemackoj.Neka i NAMA kaze i pokaze kako da resimo NASE probleme,a ne da „popuje“.

  39. Grigorija je Vučić sa Irinejom „otpremio“ u Njemačku pa mu se ovaj sveti iznoseći samo istimu.

  40. Jedino što naša država i narod mogu da priznaju je da je naša južna pokrajina pod okupacijom ! A svakoj sili i okupaciji dodje kraj. Neke nardne generacije će dočekati…. Odricati se Kosmeta nemamo prava jer ga nismo mi ni stvorili, već naši preci. E sad, ko je uzeo avans da bi izdao, pardon, priznao nezavisno Kosovo, neka vrati pare i ostalo….

  41. Srbistan je na pravom putu da izgubi sve. Ostati ce vam samo beogradski pasaluk za kojeg ce, konacno doci Turci! ili Arapi

    1. Eto nečeg dobrog i u ovom zlu po Srbe. Mislim dobro je za vas, srbomrzitelje.

  42. Svi vi sto ovde komentarisete na ovaj ili onaj nacin o Kosovu, prosipajuci tudje fraze i poluistine, promasili ste temu ovog teksta. Tema ovde uopste nije Kosovo, tema je: kad je to postalo normalno da predsednik drzave Srbije na ovaj nacin komunicira sa episkopima i vladikama i to na saboru SPC gde je dosao kao gost na svoje insistiranje? Zamislite da vam se neko tako sam pozove u vasu kucu kao gost, samo da bi mogao da vas u vasoj rodjenoj kuci vredja i ponasa se kao budala. Da li biste to dozvolili? Ovo je hiljadu puta gore od toga jer se radi o svestenicima i coveku koji bi trebalo da predstavlja celu Srbiju. A sad dragi citaoci, zamislite kako se takav covek ponasa u svojoj kuci, ili kad je on domacin svojim potcinjenima, ili strancima, ili ne daj boze politickim protivnicima? Da li vam je sada jasno koga ste izabraloli da predstavlja celu ovu jadnu zemlju kod kuce i u svetu?

  43. Posle pomenutog sastanka i ovog clanka jasno se vidi da je Aleksandar Vucic Zapadni placenik koji na sve nacine pokusava da nas ubedi kako Kosovo i Metohija nisu srpski?!

  44. Svakoj okupaciji mora doci kraj pa tako i okupaciji Kosova I Metohije.
    Potrebno je sacekati da se promeni odnos snaga u svetu I onda ga vratitI u sastav Srbije.
    Da li su Nemci iz podeljene Nemacke mogli da zamisle da ce ziveti zajedno?

    1. Da su Nemci 1989. imali Vucica za Predsednika, Nemacka bi izgledala danas kao pre Bizmarka. Sedam drzavica koje govore nemacki …

  45. Kao i svi srpski razgovori na visokom nivou i ovaj je imao veliku glavu i tanke noge . Ovako ne Nedic opisao sastanak sa Drazom. U kome je svasta pricano i dogovoreno a nista uradjeno nije . Tako.i ovaj sastanak , odrzan , nazalost bez zakljucka .

  46. Ako je Kosovo davno izgubljeno pa zašto traže od nas da ga priznamo? 400 godina smo bili pod Turcima pa smo oslobodili celu Srbiju! Gde je Vučić toliko pozurio da pokloni Kosmet? Zašto Španci ne daju Kataloniji da se otcepi? Zašto su hrvati proterali Srbe sa vekovnih ognjišta? Sami mi Srbi da se odričemo svoje teritorije?

    1. Zasto je narod zbunjen.
      Vodja gaji krimosr da Kim,bosne,I tako preti postenom narodu da ce izgubiti sve.
      Sta Nam vredi izgubiti sve za deset godina bolje je ako je dosli to vreme da odmah mremo za nasu Srbiju I oslibodimo se karma I nameta I cirkuzanta Koji ce sve prodati muslimanima.
      Poceo je vec odavno beograd na vodi ,fsbrika tursks ovde onde sutra ce se udesetostruciti,sve vise feredza po gradovims gde su te fabrike.
      Mislite da je to slucajno.nije jer je I on jedan od njih

  47. samo treba da pustimo I Albance da zive da I’m nismo zabranjivali upotrebu albanskog jezika do sukoba nebi no doslo ,Ali Amerikanci sure shvatili ko smo pa uce srpski jezika ,ambasador tecno prica Srpski ,a sada ocekujem I da Moj prijatelj Tramp progovori srpsko-hrvatski …garantujem da zna nase psovke !!! Mi Srbi smo opasan narod

  48. Vučić i njegova politika su unistili i ovo malo pristojnog života u Srbiji ali za Kosovo je u pravu. Nije naše više i tačka. Prodao ga Milošević i ostale patriote sto se doseliše u BGD.

  49. Моје скромно мишљење је да треба прогласити окупацију и то је то. Када се стекну услови, па макар и за 100 год. имаће наши потомци разлог да поново врате ОКУПИРАНУ територију. Ако признамо Косово сада, за 100 год. наши потомци ако крену да врате Косово, биће проглашени агресорима. Просто и једноставно.

  50. Čitajući komentare vidim da je srpsko drustvo duboko podeljeno ne samo po pitanju Kosova vec i po pitanju Srbije na koju smo na trenutak zaboravili.Medjunarodno pravo i pravda ne postoji sto se vidi po mnogim dogadjajima u svetu i na to se ne možemo oslanjati.Srbija se zbog loseg pozicioniranja u svetu posle raspada SFRJ nasla u veoma teskoj situaciji u kojoj je srpski narod dozivljavao samo poraze sto je uzročno posledična veza lose vodjene politike pre svega srpskog rukovodstva poslednjih 40 godina od koga su korist imali samo političari i tajkuni.Ako i u buducnosti Srbija bude imala politicare kakve je imala do sada ne da necemo povratiti izgubljenu teritoriju Kosova vec ce mo izgubiti i narod u Srbiji koga je sve manje i manje. Prioriteti Srbije trebaju biti jacanje privrede ,vojske i pozicije u svetu koja bi nam omogućila prednost u pregovorima gde bi mi mogli postavljati uslove naravno realne u ovom trenutku i vremenu alj je problem u tome sto mi kao narod i drzava zelimo da nam to velike sile dozvole a da nas to uopšte ne kosta jer nas to navodno sleduje po medj.pravu i nikako da shvatimo da se sve zasniva na interesima a ne na pravu i pravdi i prosto mi je zao sta su to albanci mogli vise da ponude od nas sto.mi nismo mogli da ponudimo vise i da sačuvamo celovitu Srbiju.O tome treba razmisljati i ako postoji mogućnost da ponudimo vise da bi dobili vise .Sve ostalo je zamajavanje naroda i produbljivanje podela koje za rezultat mogu imati samo poraze na koje smo na zalost navikli.

    1. Bobane, pitanje Kosova je ujedno pitanje Srbije, isto je to. Kosovo je Srbija.

  51. Kosovsko pitanje ce se resiti jednog dana kada za to dodje vreme. Vucic radi protiv Ustava Srbije. On nema prava da otudjuje bilo koji deo zemlje. To je izdaja. On je pshiopata i treba mu suditi za veleizdaju. Sta bi sada hteo? Da postane Patrijarh SPC. Samo mu jos to fali. Neka raspise referendum ako ima hrabrosti, a nema jer je jedna samozaljubljena kukavica. Crna Srbijo.

  52. Григорије на демагогију пали народ, из Немачке, у коју је отишао због својих профаних, а не светих радњи у Требињу. Покушао да буде бизнисмен, али не својим, него црквеним парама. И боље да он никога не брани,јер је свој политички став одавно изнео.

  53. Uz „Politiku“ sam naucila slova.Decenijama sam je citala.Sada uzimam „Danas“ jer zelim vise da saznam!

  54. Zasto gospodo velikodostojnici niste ustali svi I napustili svaki razgovor da vovekom Koji cini sve da vas uvuce u raskol a onda je on car Koji ce da zari I Pali.
    Vi nosite veliku teret,da njima u buduce me treba imati bilo kakve kontakte jer po svemu sudeci be dokazuje svoju privrzenost Srbiji.
    Vise brine o Bosni I njegovom krajevima svog ica a Srbiju gleda kao svoj e za nenormalno bogacenje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.