Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izrazio je juče spremnost da pod određenim uslovima povuče nacrt zakona kojim se jača politička kontrola nad pravosuđem, u jeku korupcionaške afere koja potresa vladu. „Ako opozicija prihvati ustavne promene po tom pitanju, odustaćemo od našeg predloga“, izjavio je Erdogan pred poslanicima svoje Partije pravde i razvoja (AKP), dan nakon razgovora sa šefom države Abdulahom Gulom.

Taj predlog koji je u petak predstavljen parlamentarnoj komisiji, predviđa proširenje sastava Visokog saveta sudija i tužilaca i daje ministarstvu pravde „poslednju reč“ po pitanju imenovanja sudija u ključnim pravosudnim institucijama uključujući i Ustavni sud. Visoki savet sudija i tužilaca, jedna od glavnih pravosudnih institucija u toj zemlji, ocenila je da je predložena reforma neustavna i da je cilj kočenje antikorupcionaške istrage koja je pretnja režimu.

Erdogan je za vikend ponovo rekao da je ta istraga „prljava nameštaljka“ i „pokušaj linča koji je pokrenut spolja i iznutra protiv Turske“. Od početka afere za koju je optuženo na desetine biznismena i zvaničnika bliskih režimu, Erdogan optužuje islamski pokret Fethulaha Gulena, veoma uticajnog u policiji i pravosuđu, da manipuliše istragom kako bi oslabio režim uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih izbora u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari