ERP: SPC na KiM izložena diskriminaciji vlasti u Prištini 1Foto: Eparhija raško prizrenska

Povodom najnovije izjave kosovskog premijera Aljbina Kuritija u kojoj dovodi u pitanje imovinska prava manastira Visoki Dečani, potvrđena odlukom Ustavnog suda Kosova i tvrdi da je “Srpska pravoslavna crkva politički instrument Srbije protiv Kosova i Albanaca”, danas se saopštenjem oglasila Eparhija raško-prizrenska ukazujući da zvaničnici u Prištini “vode kampanju protiv crkvene imovine, ne prezajući ni od diskriminacije SPC”.

Ustavni sud Kosova je posle 16. godišnjeg sudskog spora potrvrdio 2016. pravo srednjovekovnog manastira Visoki Dečani na 24 hektara vraćene crkvene zemlje, koja je posle Drugog svetskog rata bila nacionalizovana, ali opštinske vlasti odbijaju da manastirsko vlasništvoo upišuu katastar, zašta se uoči prošlonedeljne posete Prištini i Beogeadu založo i američki izaslanik za KiM Gabrijel Eskobar.

Iznoseći hronologiju poslednjih višemesečnih verbalnih napada kosovskih političkih zvaničnikana SPC, njemu imovinu i manastire, u ERP ocenjuju da je “podrivanje sudskih presuda, iza kog stoje političari, u slučaju Visokih Dečana, “ bez presedana u širem regionu”. Iz izjava pojedinih KiM zvaničnika, kako se navodi u saopštenju”, “prava SPC na ovom području su stvar nečije dobre volje, a ne sistema koji bi morao da bude temelj svakog društva i da deluje isto prema svima, što je, uostalom više puta istaknuto od najviših međunarodnih predstavnika koji su apelovali na poštovanje zakona i sudskih odluka”.

U ERP podsećaju da je tokom šesnaestogodišnjeg sudskog procesa pred kosovskim sudovima, “manastir Visoki Dečani trpeo ne samo pretnje, nego i fizičke i oružane napade,organizovane proteste, pokušaje blokiranja pristupa manastiru, a klevetnička kampanja koja je sprovođena protiv SPC i samog manastira je nešto što ne bi moglo da se uporedi sa bilo kakvom propagandom nakon Drugog svetskog rata”.

U saopštenju se negira, detaljnim objašnjenjem sudske procedure, Kurtijeva tvrdnja da “pitanje vlasništva nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani nije rešavao nijedan relevantan sud i Ustavni sud”. Slučaj “Visoki Dečani”, kao ističu u ERP: “jasno govori i kakva bi bila sudbina SPC na ovom prostoru, ukoliko bi u celosti bila prepuštena na milost i nemilost vlastima u Prištini, iz koje god političke grupacije da dolaze”.

“Naša Eparhija očekuje da će se sudska odluka svakako izvršiti, ali sve teškoće oko tog pitanja, i opstrukcija vladavine prava koja traje godinama pokazuje da suštinski problemi ostaju i samo je pitanje vremena kada mogu biti otvoreni na drugom mestu…. Naglašavamo i da postoji još čitav niz otvorenih pitanja i neispunjenih obaveza koje je Priština preuzela, ali da je rešavanje ovog pitanja minimum od koga bi moralo da se krene dalje. Uporno tretiranje SPC pred javnošću kao političke institucije ili nekoga preko koga se pravi politički uticaj, zašta nema osnove, pokazuje suštinsko nerazumevanje koncepta slobode i ravnopravnosti verskih institucija u savremenom demokratskom društvu”, poručuju iz ERP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari