Esad Džudžo traži formiranje komisije za utvrđivanje kako je BNV trošilo pare 1 foto (BDSS) : Esad Džudžo

Nakon proglašavanja „Bošnjačke liste“ za biranje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), njen nosilac Esad Džudžo je izneo ocene o dosadašnjem radu sadašnjeg nocionalnog saveta Bošnjaka.

Rekao je da je aktuelno BNV blokirano i da su zbog toga zaustavljeni „procesi delovanja, za koje su urađeni elaborati i obezbeđena sredstva za realizaciju“

Zadatak novog bošnjačkog nacionalnog saveta je da odblokira sve te procese i da postane „mesto stvaranja bošnjačkog nacionalnog konsenzusa u Sandžaku“.

Među 11 zadataka koji treba da deblokiraju zaustavljene aktivnosti na prvom mestu je formiranje komisije, koja treba da ispita kako je BNV trošilo finansijska sredstva.

Lokalni portali u poslednja dva meseca počeli su da „razgrću“ finansijsko poslovanje BNV u poslednje tri godine.

Na osnovu uvida u finansijske izveštaje, utvrdili su da je ta bošnjačka nacionalna institucija na nepostojeće projekte potrošila više od 151.000 evra.

Za finansiranje programa nepostojeće Bošnjačke televizije, edukaciju medijskih uposlenika i projektovanje Bošnjačkog kulturnog centra u Novom Pazaru, za koji ne postoji ni lokacija niti odluka o izgradnji „potrošeno“ 86.500 evra i još 65.000 „dato“ je za organizovanje nepostojećih Sandžačkih igara.

Ova finansiranja događala su se 2020, 2021. i ove godine.

„Bošnjačku listu“ podržao je Bošnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS), čiji je predsednik Džudžo, iako on tvrdi da je ona „nezavisna i nestranačka“, koja će „učiniti sve da deblokira zaustavljeni proces ostvarivanja prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji“.

Za osvajanje većničkih mandata, u trci učestvuje pet lista sa ukupno 146 mandata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari