EU donirala opremu 1

U šabačkom Centru za stručno usavršavanje počeli su treninzi i radionice u okviru projekta „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save“ (JENTRAP).

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA programa, komponenta II – Prekogranični program Hrvatska – Srbija. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je da je nakon poplava koje su zadesile ovaj kraj 2014. godine, Grad preduzeo konkretne mere u okviru svojih nadležnosti i prokopao i uredio više od 100 kilometara vodotokova drugog reda.

– Tako smo sprečili plavljenje kanala na plodne oranice i višemilionsku štetu na usevima i imovini. Ali to nije dovoljno da budemo bezbrižni, pa smo se preko ovog projekta povezali sa našim komšijama iz Hrvatske, a sve u cilju da nam se 2014. godina više nikad ne ponovi. Povezuje nas zajednički interes koji se ogleda i u saradnji naša dva štaba za vanredne situacije. Došli smo do konkretnih stvari, obučavamo se kako da u skladu sa evropskim iskustvima postupamo u kriznim situacijama i kako da na najbolji način koristimo opremu koju smo dobili. Na sednici Gradskog veća doneli smo odluku da čamce i opremu koju smo dobili preko projekta poklonimo Ministarstvu unutrašnjih poslova, jedinici u Šapcu i Sektoru za vanredne situacije. Cilj nam je da na najbolji način iskoristimo resurse koje imamo za odbranu grada, podvukao je Zelenović. Prema rečima Nemanje Pajića, člana projektnog tima, projekat „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save“ donosi korist za sve.

– Prolazimo kroz edukacije, kako bi naš štab bio osposobljeniji i spremniji za neke buduće vanredne situacije. Kroz ovakve projekte pokazujemo da lokalna samouprava ima kapacitete za organizaciju evropskih projekata, rekao je Pajić. Hugo van Veghel, koordinator projekta JENTRAP, kaže da je cilj projekta priprema za vanredne situacije, posebno poplave i ublažavanje štete nastale od poplava.

– Sve što se radi u okviru ovog projekta je važno prilikom izrade Strategije za zaštitu od poplava i Strategiju prekogranične saradnje. Projekat se finansira sredstvima Evropske unije, iz IPA fondova, rekao je Hugo van Veghel i najavio veliku pokaznu vežbu početkom maja u Šapcu. Partner Grada Šapca na ovom projektu je Brodsko-posavska županija. Klara Šćuka, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Brodsko-posavska županiji, napomenula je da je projekat koji sprovode u saradnji sa Gradskom upravom grada Šapca značajan za obe strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari