EU: Najduže žive Španci, najkraće Bugari 1Foto: Pixabay/ pasja1000

Prosečan broj godina koje građanin Evropske unije doživi iznosi 81 godinu, podaci su Eurostata za 2016. godinu.

Ta brojka jeste prosečan starosni vek koje novorođeno dete može da očekuje u EU ako se, kako navodi Eurostat, tokom svog života podvrgne trenutnim uslovima smrtnosti.

Međutim, očekivani životni vek nije podjednake dužine u svim zemljama članicama EU, pa tako podaci pokazuju da postoji razlika od 11,9 godina između regija sa najvećim i najnižim očekivanim životnim vekom.

Zemlje u kojoj Evropljani najduže žive, prema podacima iz 2016. godine, jesu Španija i Italija, dok je većina regiona sa relativno niskim očekivanim trajanjem života uglavnom je smeštena u istočnim regionima EU.

Najviši nivo očekivanog trajanja života u EU zabeležen je u glavnom gradu Španije Madridu, i to 85,2 godina, nakon čega slede još dva španska područja La Rioja i Castila i Leon, gde se živi do 84,3 godine. Takođe na zajedničkom drugom mestu bio je italijanski region Provincia Autonoma di Trento, a na petom mestu je bio glavni grad Francuske gde stanovnici prosečno žive 84,2 godine.

Na drugom kraju skale, podaci iz 2016. godine pokazali su da se najkraće od svih zemalja EU živi u  Bugarskoj, i to u regionima Severozapaden 73,3 godine, Jugoiztochen 74,4 godina i Severen centralni 74,4 godina. , zatim u rumunskim regionima Sud-Est gde je prosečni životni vek 74,4 godina kao i u  Nord-Est 74,6. Treći odpozadi je mađarski region Eszak-Magiarorszag gde meštani prosečno žive 74,6 godina, podaci su Eurostata.

EU: Najduže žive Španci, najkraće Bugari 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari