EU sa 14 miliona evra finansira IPA3 program prekogranične saradnje Srbije i BiH 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska unija je obezbedila bespovratnih 14 miliona evra za novi IPA3 Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina (BiH) za 2021 – 2027. godinu, saopštilo je danas Ministarstvo za evropske integracije Srbije.

Finansijski sporazum za IPA3 potpisale su danas u Sarajevu ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i direktorka Direkcije za evropske integracije BiH Elvira Habota, a povodom održavanja Finalne konferencije za prethodni IPA2 Program prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020. godine.

Podrška će biti usmerena ka mladima i njihovom zapošljavanju, unapređenju turističkih kapaciteta i zajedničke turističke ponude.

Na ovaj način se nastavlja uspešna saradnja i izgradnja partnerstava između korisnika Programa u dve države, a kojom je, kako je istaknuto na konferenciji, u dosadašnjem periodu iz IPA fondova EU realizovano 75 projekata sa više od 250 partnera iz Srbije i BiH.

EU je kroz prethodne dve IPA perspektive za ovaj program izdvojila 26,5 miliona evra, a njime su podržani zajednički projekti u oblastima zaštite životne sredine, prevencije prirodnih katastrofa, unapređenja turizma i zaštite kulturnog nasleđa.

Cilj Programa je da stvori više mogućnosti za zapošljavanje i da unapredi socijalna prava, odnosno bolje poslovno okruženje i konkurentnost.

Ukupna vrednost programa je 16,22 miliona evra od čega su 14 miliona evra bespovratna sredstva EU, ostalo je sufinansiranje Srbije i BiH.

Programsko područje čini 31 jedinica lokalne samouprave u četiri okruga u Srbiji i 67 jedinica lokalne samouprave u BiH.

Program se sprovodi putem javnih poziva za dostavu projektnih predloga, a za projekte se mogu prijaviti institucije državne, regionalne i lokalne uprave, neprofitne organizacije, obrazovne i istraživačke ustanove, razvojne agencije, privredne komore i organizacije civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari