Srbi iz opštine Novo Brdo koje je policija Euleksa uhapsila zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1999. juče su se je trebalo da se pojave pred sudijom Misije EU na Kosovu.

U vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista nije bilo potvrde da je saslušanje završeno.

Srbi iz Novog Brda najavili su da će, ukoliko njihovi sugrađani ne budu pušteni iz pritvora, i danas nastaviti sa protestima.

Danasu je u sedištu Euleksa potvrđeno da je Dobrivoje Topalović, uhapšen zbog ometanja rada policije, posle saslušanja preksinoć pušten na slobodu. Ostali uhapšeni bi, kako je juče objasnila Karin Limdal, portparol Euleksa, trebalo da ostanu 48 sati u pritvoru u Prištini, posle čega će se pojaviti pred sudijom. Ipak, tokom večeri, pušten je još jedan od uhapšenih – Srđan Filić, koji je osumnjičen za ratni zločin. Kako je medijima rekao njegov advokat Živojin Jokanovi, tužiteljka misije Euleks odustala je od ranijeg predloga za određivanje pritvora Filiću, tako da je on sinoć pušten da se brani sa slobode

Karin Limdal je u izjavi za Danas negirala ocene da je Euleksova istraga ratnih zločina na KiM počela od srpske zajednice, napominjući da je u toku 901. istražni postupak u svim nacionalnim zajednicama. Na pitanje zašto su prva hapšenja izvršena baš u opštini Novo Brdo, koja je tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. bila jedna od najmirnijih, Limdal kaže da „pravosuđe radi nezavisno“ i da ne može da komentariše pravni postupak.

Iako je Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, izjavio da je ovo Ministarstvo poslalo pismo Euleksu u kojem traži podatke o osnovu za hapšenje petoro Srba u Novom Brdu, Limdal kaže da takav dopis nije stigao u Misiju EU na Kosovu.

Dvoje od petoro uhapšenih iz KPS-a

Portparol Kosovske policijske službe Arber Beka potvrdio je da su dvoje od petoro uhapšenih Srba pripadnici ove službe. Beka je izjavio za Betu da se kandidati za rad u KPS-u proveravaju prilikom prijema, ali da to ne znači da naknadno ne mogu biti osumnjičeni za neko krivično delo. Kako Danas saznaje, Srećko Martinović je aktivan u KPS-u, dok je Svetlana Stojanović napustila službu pre više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari