Evropska noć istraživača u Srbiji 27. i 28. novembra 1Foto: Screenshot/Noć istraživača

Evropska noć istraživača biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne naučne izazove i druženja sa naučnicima.

U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da udruže snage i radoznalcima svih uzrasta širom Srbije ponude naučni program koji će biti dostupan kroz svega nekoliko klikova.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je digitalna nauka. Biće predstavljeni svi načini korišćenja digitalnih medija u istraživanju i učenju.

Većina programa ove godine biće u online formatu. Brojni snimci demonstracija biće postavljeni na web stranici i YouTube kanalu Noći istraživača.

Jedanaesta „Noć istraživača“ u Novom Sadu, održaće se u petak 27. novembra ali će njena proslava početi već od 15. novembra!

Od 15. novembra u paviljonu pored zgrade Rektorata novosadskog univerziteta biće postavljena interaktivna izložba „Naučno igralište“ koja će moći da se poseti svakog dana od 12-18 časova.

U isto vreme biće lansirana aplikacija “Noć istraživača” za android telefone sa kojom svaki “posetilac” uz pomoć igre “Lov na nauku” otkriva i sakuplja trofeje po gradu. Ova aplikacija omogućava i traganje za naučnicima sa kojima je planirano druženje uz kafu ili sok,  27. novembra.

U samoj Noći istraživača 27. novembra na YouTube kanalu biće emitovan program uživo. Biće nekoliko predavanja na temu COVID-19 epidemije ali i o naučnim dostignućima do kojih se došlo tokom pandemije. Posetioci će u komentarima moći da postavljaju pitanja predavačima.

Povežite se digitalno sa naukom 27. novembra, a već sada zapratite našu FB stranicu i YouTube kanal.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta. Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Univerzitet u Novom Sadu i Prirodno matematički fakultet Novi Sad sa partnerima: Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari