Evropska radiodifuzna unija zabrinuta zbog upada u RTS 1Foto: FoNet/ AelksandarLevajković

Evropska radiodifuzna unija (EBU) zabrinuta je što su demonstranati provalili u sedište Radio-televizije Srbije (RTS) i tražili da im se dozvoli da se uključe uživo u program, preneo je RTS.

EBU, čiji je RTS član, na svom sajtu saopštila je da se snažno protivi nasilnom zastrašivanju medijskih organizacija i pozvala „sve strane u Srbiji da se uključe u konstruktivni i inkluzivni dijalog, koji podržava nezavisnost i pluralizam javnog medijskog servisa“.

Upad demonstranata i dela opozicije u zgradu Javnog medijskog servisa Srbije tokom protesta prethodno su osudile Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara (IFJ).

Član Udruženja novinare Srbije i urednik na RTS Zoran Stanojević, koji je bio u zgradi za vreme upada, rekao je za IFJ da su demonstranti od njega tražili da se emituje poseban program kako bi mogli da izraze svoje zahteve i pitali da pozovem svoje nadređene.

„Nazvao sam ih i rekli su mi istu stvar koju sam ja već objasnio demonstrantima: to nije moguće. Zatražili smo im da dobrovoljno napuste zgradu, ali su oni odbili. Policija je morala da ih potisne napolje. Neki od njih pružali su otpor pa je policija morala da koristi silu. Nije bilo teških batina“, rekao je Stanojević.

On je dodao da novinari nisu mogli da rade dok je zgrada bila pod opsadom, a urednici i novinari zaključani u redakcijama. „Bilo je štete, slomljenih vrata i prozora, ali je bilo jasno da uništavanje zgrade nije bio cilj demonstranata, niko od zaposlenih nije povređen. Nakon što su otišli, nastavili smo da radimo“, istakao je Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari