Evropska zelena partija zatražila uvid u kompletan ugovor Vlade Srbije sa kompanijom Zi Đin 1Foto: Evropska zelena partija

Evropska zelena partija je saopštila da je pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila uvid u ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa kineskom kompanijom Zi Đin.

Ugovor se odnosi na eskploataciju rude u Rudniku bakra Majdanpek koji posluje u okviru nekadašnje firme RTB Bor, a danas u je u okviru kompanije „Serbia Zijin Cooper d.o.o“.

„Građani imaju pravo da znaju šta je sve dato i obećano kineskoj kompaniji i da li oni po tom Ugovoru imaju pravo da, isušujući reke i rušeći planine, menjanju reljef naše države“, navodi se u saopštenju.

Iz Zelene evropske stranke kažu da planinu Staricu ljudi čuvaju kampujući, da je Zlotska reka ugrožena prekomernim ispumpavanjem vode iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine.

Kažu i da su mnoga sela u okolini Majdanpeka su ostala bez vode a u samom gradu svaki drugi dan nestaje vode.

„Postavljamo i pitanje kakvu korist država Srbija ima od ovakvog Ugovora, osim najniže rudne rente u Evropi od 3% i šta mi kao građani ove države imamo od toga, imajući u vidu da stranci iz naše zemlje trajno iznose neobnovljivu vrednost koja pripada svima nama kao i generacijama koje dolaze“, navodi se dalje u saopštenju.

Na kraju saopštenja poručuju da neće stati „dok sva pitanja ne dobiju prave odgovore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.