Evropska zelena partija: Zaštitimo planinu Staricu, okupljanje 3. septembra ispred Narodne skupštine 1Foto: Evropska zelena partija/Facebook

Evropska zelena partija pozvala je građane da 3. septembra u 12 časova izađu ispred Narodne skupštine i svojim prisustvom pokažu da podržavaju nameru da se planina Starica kod Majdanpeka zaštiti od kompanije Zi Đin.

Navode da se već pokušali da kroz državne institucije obezbede zaštitu planine ali da odgovora nije bilo.

“Evropska zelena partija je 1. jula Odeljenju rudarsko geološke inspekcije i Inspekciji za zaštitu životne sredine predala zahteve u kojima traži da se izađe u inspekcijski nadzor na planinu Staricu i utvrdi ispravnost radova koje kineska kompanija Ziđin tamo izvodi. Odgovora nije bilo! Evropska zelena partija je 27. jula Vladi Srbije predala zahtev u kojem traži uvid u ugovor sa kineskom kompanijom Ziđin, kako bismo utvrdili šta im je sve u tom ugovoru obećano. Do danas nikakav odgovor nismo dobili”, ističu u saopštenju.

Dodaju da je kineska kompanija Ziđin je 20. avgusta, bez ikakvog ovlašćenja, poslala privatno obezbeđenje da otera iz kampa aktiviste koji su čuvali planinu Staricu.

„Policija nije učinila ništa da zaštiti naše ljude! Kinezi miniraju i nastavljaju rušenje. Pokažimo da ne damo da nam neki stranci, koji čupaju rudu iz srca Srbije, menjaju reljef i ruše naše planine! Izađimo u subotu da zaštitimo planinu Staricu, a i čitavu našu Srbiju, od ove pošasti koja preti da nas potpuno uništi“, poručili su iz Evropske zelene partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari