Evropski sud: Vlada Srbije da dostavi sva dokumente iz slučaja Sofije Todorović 1Foto: wikipedia

Usled nepostupanja državnih organa Srbije po krivičnim prijavama zbog progona i pretnji na društvenim mrežama kojima je bila izložena Sofija Todorović, Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) naložio je Vladi Srbije da dostavi sve dokumente koji se odnose na taj slučaj.

Takva odluka ESLJP je od velikog značaja za sve branitelje ljudskih prava u Srbiji, koje godinama unazad napadaju nacionalističke i „patriotske“ grupe, što Srbija nije sankcionisala, navode u Fondu za humanitarno pravo (FHP).

Sofija Todorović je stala u zaštitu vlasnika pekare „Roma“ Mona Đuraja, nakon čega je i sama postala žrtva progona, pretnji i napada preko društvenih mreža, koji traju i danas.

Ona se obratila FHP, koji se preko advokata obraćao policiji i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal (VTK) podnošenjem više krivičnih prijava za hitno postupanje, tražeći procenu rizika Sofijine bezbednosti, a po potrebi i policijsku zaštitu.

Ni jedan državni organ nije odgovorio ni na jedan od zahteva. Zato je ESLJP Vladi Srbije naložio da dostavi i sve dokumente policije, službe bezbednosti i tužilaštva koji se odnose na Sofijin slučaj, kao i odluke po pritužbama i zahtevima koje je ona uputila državnim vlastima.

FHP pozdravlja pristup ESLJP koji je stao u zaštitu branitelja ljudskih prava, uz nadu da će se u daljem postupku utvrditi da je došlo do povrede prava Sofije Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari