Evropski sud za ljudska prava posle 12 godina presudio u korist Insajdera 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Evropski sud za ljudska prava odlučio je jednoglasno, posle 12 godina, da Insajder koji se tada prikazivao na televiziji B92 nije prekršio pravila profesije izveštavajući o zloupotrebama prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, preneo je danas Insajder.

Kako se navodi u odluci Evropskog suda, sudovi su presudom protiv tadašnje TV B92 ugrozili slobodu govora i izveštavanje medija u interesu javnosti.

U serijalu Insajdera „Kupoprodaja zdravlja“ 2011. godine otkriveno je da je vakcina protiv svinjskog gripa u Srbiju došla preko tri posrednika i da je zbog toga plaćena više nego u drugim zemljama.

Slučaj koji je stigao do Evropskog suda za ljudska prava tiče se izveštaja policije do kojeg su došli novinari Insajdera, a koji je pokazivao da je policija sumnjičila 14 osoba za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina, ali su na kraju uhapšene samo tri osobe.

Objavljena su imena onih koji su nestali sa spiska osumnjičenih, a među njima i pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović, koja je i tužila B92.

Domaći sudovi su presudili u njenu korist, odnosno da joj je ovim izveštavanjem povređen ugled i reputacija, a sada, 12 godina kasnije, Evropski sud odlučio je suprotno – u korist B92 i izveštavanja novinara Insajdera.

Evropski sud konstatuje da su domaći sudovi prekršili član 10 evropske konvencije o ljudskim pravima, koji garantuje slobodu izveštavanja.

„Sud je utvrdio da su srpski sudovi priznali da su informacije koje je objavio podnosilac predstavke doprinele javnoj raspravi i da je neko ko je na funkciji pomoćnika ministra zdravlja trebalo da pokaže veći stepen tolerancije“, navodi Evropski sud.

Evropski sud konstatuje da su i domaći sudovi zaključili da je izveštavanje novinara doprinelo debati koja jeste u interesu javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari