EWB: Vučić dobio poziv na samit EU-Zapadni Balkan, vlasti u Beogradu odlučile da ipak ode Brnabić 1Foto: N. M.

Za portal European Western Balkans zvanično je potvrđeno da je na samit lidera EU-Zapadni Balkan poziv dobio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Iz Evropskog saveta su dodali su da je odluka vlasti u Beogradu bila da se na samitu pojavi premijerka Srbije, a ne predsednik.

Kako EWB nezvanično saznaje, razlozi za to što predsednik Srbije ne boravi danas u Briselu povezani su sa predizbornom kampanjom. Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije kandidat niti za jednu funkciju na decembarskim izborima, dok je premijerka Brnabić druga na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore.

Prvi put samit lidera EU-Zapadni Balkan održan je u Sofiji 2018. godine, a od tada do danas na svim susretima Srbiju je predstavljao predsednik Vučić. I druge države regiona na ovakvim susretima uglavnom su predstavljene na predsedničkom nivou.

Podsećamo, tokom prošle godine održana su dva samita na ovom nivou, jedan u junu u Briselu i drugi u decembru Tirani. Uoči oba samita predsednik Srbije najavljivao je mogućnost da se na susretima ne pojavi. U junu zbog toga što Srbija neće napredovati, ali se onda ipak zajedno sa liderima iz Otvorenog Balkana na samitu pojavio.

U decembru povod za najavu bojkota samita bila, kako je to tumačio zvanični Beograd, blaga reakcija EU na imenovanje Rade Trajković i Nenada Rašić za ministre u kosovskoj vladi, koje je predsednik nazvao još “terorističkim ološima” i “srpskim ološima sa dna kace”.

“Niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra. A vi dolazite lepo, uzmite dnevnice, naputujte se avionima, pričajte gluposti, lupetajte šta god hoćete. Svi vi iz Evropske unije i svi vi sa Zapadnog Balkana”, rekao je predsednik Srbije u uključenju za dnevnik TV Pink. Međutim, kako je i sam tada izjavio, na molbu predsednice Vlade Vučić je ipak odlučio da prisustvuje samitu lidera EU-Zapadni Balkan u Tirani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari