Fabrici: Daćemo niz preporuka za unapređenje medijske situacije u srbiji 1Foto: EPA

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas u Nišu da Evropska unija „vrlo pažljivo“prati situaciju u vezi sa srpskim medijima i da će uskoro objaviti „niz preporuka kako bi mogla da se unapredi medijska situacija u Srbiji“.

– Sloboda medija i izražavanja su jedan od ključnih elemenata EU. Reč je o demokratiji i pravu građana da budu obavešteni. To je standard koji Srbija mora da poštuje i mi ćemo u našem narednom izveštaju, koji će biti objavljen u aprilu ove godine, dati čitav niz preporuka kako medijska situacija u Srbiji može da se unapredi- rekao je Fabrici.

Na pitanje novinara da li je upoznat sa slučajem da je jedan od lokalnih funkcionera u Nišu nedavno izjavio da novinari „moraju da se pritegnu“, Fabrici je odgovorio da nije, ali da EU „vrlo pažljivo prati situaciju u Srbiji vezani za srpske medije i slobodu izražavanja“.

Fabrici se u Gradskoj kući sastao s gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i prisustvovao prezentaciji projekata koje taj grad realizuje uz pomoć EU. On je podsetio da EU izmežu ostalog finansira auto-put od Niša do bugarske granice, železničku obilaznicu Niš-Brestovac i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Dodao je da će u saradnji sa Evropskom investicionom bankom biti izgrađen i Naučno- tehološki park i nova lamela na Elektronskom fakultetu.

Gradonačelnik Bulatović je precizirao da je Evropska investiciona banka za izgradnju železničke obilaznice oko Niša obezbedila 73 miliona evra, a da će EU za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda gradu bespovratno dati 40 miliona evra. On je podsetio da je EU obezbedila i 1,3 miliona evra za stambeno zbrinjavanje 50 najugroženijih romskih porodica. Dodao je da će zajednički timovi grada Niša i nekih evropskih zemalja raditi na arheološkim nalazištima, kako bi kulturno-istorijsko blago Niša bilo otkriveno i prikazano svetu.

Pre Niša, ambasador Fabrici posetio je Aleksinac, gde je ocenio da se Srbija „sve više približava danu kada će postati deo porodice EU“. On je pozvao lokalnu vlast da pripremi nove projekte za finansiranje, pošto sledećeg meseca startuje veliki projekat EU Pro, podsetivši da je Aleksinac zajedno sa EU do sada realizovao 22 projekta, ukupne vrednosti 427.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari